Teema

Piparitaikinaneliöt ja muut gluteenittomat raakaruokaherkut tuovat makean joulun

Sokeriton, vehnätön, maidoton ja vielä ilman uunia valmistettu kakku voi kuulostaa ankealta, mutta on kaikkea muuta. Raakaruokafilosofian mukaisesti valmistetut herkut saavat makeutensa vaahterasiirapista, taateleista, raakakaakaosta ja kookoksesta.

Raakaruokavalio koostuu pääosin tuoreista kasviksista ja hedelmistä. Entsyymien ja vitamiinien sanotaan säilyvän paremmin raakaruoassa, jota ei kypsennetä yli 47-asteiseksi.

Herkkuihin käytetään pähkinöitä, kookosöljyä ja kuivattuja hedelmiä, joissa piisaa kaloreita. Raakaruokajälkkäritkin ovat siis nautiskelua varten.

Jouluisen browniekakun kruunaa höttöisen pehmeä kookoskermavaahto. Valmista omenakerrosmaljan kerrokset etukäteen ja kokoa ennen tarjoilua.

Kaikki ohjeet ovat gluteenittomia. Vaihtamalla hunajan agavesiirappiin herkut sopivat myös vegaanin joulunviettoon.

Suklaakonvehdit (14 kpl)

100 g raakakaakaovoita
6 rkl raakakaakaojauhetta
4 rkl hunajaa
ripaus merisuolaa
koristeluun yhden luomuappelsiinin kuori raastettuna ja pistaasipähkinöitä rouhittuna

Sulata kaakaovoi vesihauteessa: laita kiehuvaa vettä isompaan astiaan ja kaakaovoi pienemmässä astiassa sen sisään.

Anna astian olla edelleen vesihauteessa, lisää sulaneeseen voihin kaakaojauhe ja sekoita hyvin vispilällä. Lisää hunaja ja maista, että seos on tarpeeksi makeaa. Lisää joukkoon vielä ripaus suolaa suklaan makua korostamaan. Seoksen pitäisi olla täysin sekoittunutta ja juoksevaa.

Kaada suklaaseos muotteihin. Anna jähmettyä hetki ja koristele sitten raastetulla appelsiininkuorella ja rouhitulla pistaasipähkinällä.

Anna jäähtyä pakastimessa puolisen tuntia tai jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.

Piparitaikinaneliöt (24 kpl)

200 g kivettömiä taateleita
250 g cashewpähkinöitä
1 rkl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
tl muskottipähkinää
¼ tl mausteneilikkaa
¼ tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa
1–2 rkl vettä
koristeluun kookossokeria
ja kookoshiutaleita

Liota taateleita puoli tuntia, paloittele. Laita taatelit, cashewpähkinät, mausteet, suola ja vesi tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja sekoita kunnes pähkinät ovat muruina ja seos alkaa olla kiinteää massaa. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia, jotta sitä on helpompi käsitellä.

Laita taikina kelmun väliin ja kaulitse noin sentin paksuiseksi neliöksi.

Leikkaa veitsellä noin 3 x 3 cm kokoisiksi paloiksi. Laita lautaselle kookossokeria tai kookoshiutaleita. Dippaa palaset sokerissa tai hiutaleissa ja asettele leivinpaperille. Anna kuivua huoneenlämmössä useampi tunti. Säilytä tiiviissä astiassa jääkaapissa.

Omenakerrosmalja (neljälle)

Rapea muru: 
4 dl pekaanipähkinöitä
2 rkl kookossokeria
½ dl taateleita paloiteltuna

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai käytä sauvasekoitinta. Sekoita, kunnes pähkinä on pientä murua.

Taatelisiirappi omenoiden päälle: 
1 ½ dl taateleita
3 dl vettä
½ tl kanelia
½ tl vaniljasokeria
½ tl sitruunamehua
3 omenaa

Pieni taatelit ja liota vedessä ainakin tunti. Kaada taatelit ja liotusvesi tehosekoittimeen, mausta kanelilla, vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi.

Cashewpähkinäkerma: 

5 dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
3–4 rkl vaahterasiirappia
1 tl vaniljauutetta
hyppysellinen merisuolaa

Liota cashewpähkinöitä vedessä muutama tunti. Siivilöi vesi pois. Laita pähkinät, vesi, vaahterasiirappi ja mausteet tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi.

Kokoa kerrosmaljat. Voit koota jälkiruoan yhteen isoon tarjoiluastiaan tai annoksiksi laseihin. Aloita rapeasta murusta, lisää omenoita ja taatelisiirappia ja lopuksi cashewpähkinäkermaa. Tee toinen samanlainen kerros. Koristele taatelisiirapilla.

Kahvikakku browniepohjalla

Pohja: 
100 g saksanpähkinöitä
100 g saksanpähkinöitä
50 g hasselpähkinöitä
100 g taateleita
vettä
2 rkl raakakaakaota
1 rkl pellavansiemeniä rouheena

Kahvimousse: 
5 dl cashewpähkinöitä
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sulatettua kookosöljyä
¾ dl vaahterasiirappia
pieni ripaus suolaa
1 ½ dl vahvaa kahvia

Kookoskermavaahto: 
2 tlk kookosmaitoa
½ tl vaniljasokeria
1 rkl hunajaa

Laita kookosmaitotölkit jäähtymään jääkaappiin jo edellisenä päivänä kookoskermavaahtoa varten. 

Liota saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja pilkottuja taateleita vedessä puolisen tuntia. Valuta ja laita tehosekoittimeen. Sekoita kunnes seoksesta muodostuu karkea taikina.

Jos koostumus tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Laita taikina kulhoon, lisää kaakaojauhe ja pellavansiemenet ja vaivaa käsin muutama minuutti. Valmis taikina on kovaa, mutta notkeaa ja pysyy kasassa.

Painele taikina leivinpaperilla päällystetyn halkaisijaltaan 22 cm vuoan pohjalle. Laita jähmettymään jääkaappiin ja valmista sillä välin mousse.

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes moussen koostumus on sileää. Lusikoi kakkupohjan päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.

Avaa kookosmaitotölkit pohjasta, jolloin neste on helppo valuttaa pois. Lusikoi paksu kookostahna kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes tahna muuttuu kuohkeaksi kermaksi. Mausta vaniljasokerilla ja hunajalla. Laita kookosvaahto hetkeksi jääkaappiin, jotta sitä on helpompi pursottaa kakun päälle.

Vinkki: Voit korvata kookoskermavaahdon taatelisiirapilla. Tee kakku silloin pienempään vuokaan, jolloin siitä tulee korkeampi ja näyttävämpi.

Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2015.