Teema

Pitääkö dieselistä potea huonoa omaatuntoa?

Dieselmoottoreita syytetään ympäristön pilaajiksi, ja niille suunnitellaan käyttökieltoja monin paikoin Euroopassa.

Pitääkö dieselillä ajavan kuljettajan tuntea nyt huonoa omaatuntoa, erikoisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen tietokeskuksesta?

– Ei missään tapauksessa. Diesel ei ole niin huono voimavaihtoehto kuin sen maine on.

– Keskustelussa ongelmaksi ovat nousseet vanhojen dieselmoottoreiden typpipäästöt. Ne edustavat viime vuosikymmenen tai vielä vanhempaa suunnittelua, mutta ovat silloinkin täyttäneet normit. Ero vanhan ja uusimman dieselteknologian välillä on iso.

Mikä on dieseltekniikan suurin vahvuus?

– Diesel on polttoaineena energiatehokas ja taloudellinen. Elinkaarilaskelmissa diesel kilpailee monissa päästölajeissa hyvin jopa täyssähköauton kanssa.

– Dieselin pahimmat päästöt on jo selätetty. Typpioksidipäästöt edellyttävät pakokaasujen jälkikäsittelyä, joka tulee pakolliseksi uusimmissa Euro 6 -normin täyttävissä autoissa.

– Esimerkiksi Helsingissä on enää viisi kilometriä sellaista katuverkkoa, joissa terveydelle haitallisten typpidioksidipäästöjen raja-arvot ylittyvät.

Mitä tavallinen dieselautoilija voi tehdä päästökuormituksen pienentämiseksi?

 

– Kannattaa valita auto, joka parhaiten sopii omiin käyttötarkoituksiin. Esilämmitys talvella ja säännölliset huollot vähentävät päästöjä.

 

– Hyvä keino on tankata uusiutuvalla, biopohjaisella kotimaisella dieselillä, jos vain jakeluverkosto yltää kotikulmille. Polttoaine sopi dieselautoihin sellaisenaan, ja päästöt putoavat minimiin.

 

Päivän lehti

12.7.2020