fbpx
Teema

Pitääkö pyöräkärryn kyydissä käyttää kypärää?

Uusi pyöräperäkärry on pihassa ja odottaa ensimmäistä matkaansa.

Mutta onko kärryssä matkustavan lapsen käytettävä kypärää? Entä pitääkö vaunussa olla valot tai heijastimet ja paljonko lastia voi olla?

Tieliikennelain asetuksista löytyvät määräykset myös polkupyörään kytkettäville perävaunuille, kertoo Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

– Kypärän käytöstä perävaunun kyydissä ei asetuksessa erikseen mainita, mutta lain mukaan pyöräilijän ja kyydissä olevan on yleensä käytettävä kypärää. Näkisin sen soveltuvan myös tähän, Kinisjärvi sanoo.

Kinisjärvi kertoo Liikenneturvan suosittelevan, että kärryn kyydissä lapsella on aina kypärä, joka on tarkoitettu nimenomaan pyöräilykäyttöön.

Laista löytyy määräyksiä myös vaunun vetäjän suhteen. Esimerkiksi 15 vuotta täyttänyt saa kuljettaa kärryssä yhtä enintään kymmenvuotiasta lasta ja täysi-ikäinen polkija kahta enintään kuusivuotiasta.

Kärryssä pitää olla lapselle sopiva istuin ja kärryn rakenteen pitää estää lapsen pääseminen kosketuksiin kärryn liikkuvien osien ja tien kanssa.

Pyöräperäkärryn kytkentämassan eli vaunun ja sen lastin yhteispainon laki rajaa 50 kiloon – tosin poikkeukset ylöspäin ovat mahdollisia.

Varsinkin kahden lapsen kärryissä pari pikkulasta ja ostoskassit tarkoittavat, että kiloraja on äkkiä ylitetty.

Rainer Kinisjärvi muistuttaa lastaamisen osalta myös käyttöohjeisiin perehtymisen tärkeydestä. Niissä kerrotaan maksimikuorma.

Jos kärryn rikkoo ajamalla valmistajan ohjeisiin nähden reippaan ylikuorman kanssa, takuu ei välttämättä korvaa mitään.

Näkyvyyden osalta laki määrää pyöräkärryihin etu-, sivu- ja takaheijastimet – kärryn eteen vaaleat, taakse punaiset ja sivulle kellanruskeat.

Nastarenkaidenkin käyttö on laissa sallittu.

Menot