Teema

Pitääkö terveen aikuisen ottaa pneumokokkirokote?

Yksityiset terveysasemat ja rokotevalmistaja markkinoivat aktiivisesti noin sadan euron pneumokokkirokotetta. Markkinoinnissa perustellaan, että bakteeri aiheuttaa keuhkokuumetta, aivokalvontulehduksia ja yleisinfektiota.

Onko syytä pelkoon? Kenen pitäisi ostaa itselleen pneumokokkirokote, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksiköstä?

– Rokotusta suositellaan ikääntyneille ja muille riskiryhmille, sillä heillä on lisääntynyt riski saada pneumokokin aiheuttama keuhkokuume.

– Suositus on, että rokotteen hankkisivat yli 65-vuotiaat yksilöllisen harkinnan mukaan. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi diabetesta, kroonista sydän- tai keuhkotautia sairastavat sekä henkilöt, joilla on jokin immuunipuutos.

– Nämä ryhmät eivät kuulu kansallisen pneumokokkirokotusohjelman piiriin, joten he maksavat itse tai heitä hoitava taho maksaa rokotuksen. Perusterveen aikuisen riski sairastua pneumokokkitautiin on pieni, eikä hänen ole välttämätöntä ottaa rokotetta.

Mistä pneumokokkitartunnan yleisimmin saa? Voiko siltä suojautua omassa arjessaan jotenkin?

– Pneumokokki tarttuu yleensä pisaratartuntana, kun joku yskii tai aivastaa lähellä. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta. Hankalaa on se, että moni kantaa pneumokokkeja nenänielussaan ja levittää tietämättään bakteeria.

– Rokotus on paras suoja, mutta myös hyvä käsihygienia suojaa pneumokokilta.

Millaisia tulehdussairauksia bakteeri aiheuttaa?

– Pneumokokki-bakteeri on yleinen aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen ja vakavan yleisinfektion syy. Lapsille se aiheuttaa yleensä sairaalahoitoa vaativia aivokalvontulehduksia ja verenmyrkytyksiä sekä keuhkokuumeita ja korvatulehduksia. Näiden määrä on tosin rokotusohjelman ansiosta vähentynyt huomattavasti.

Minkä ikäiset ovat jo saaneet rokotusohjelman myötä suojan ja kuinka kauan rokotteen suoja kestää?

– Suomalaislapset ovat saaneet maksuttoman pneumokokkirokotteen syksystä 2010. Pneumokokkirokote antaa lähes täydellisen suojan rokotteeseen valittujen pneumokokkityyppien aiheuttamilta vakavilta taudeilta, mutta muiden pneumokokkien aiheuttamilta taudeilta se ei suojaa.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic