fbpx
Teema

Pitääkö uudet vaatteet pestä ennen käyttöä?

Kannattaako uudet tekstiilit pestä ennen käyttöä, tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta?

– Ihoa vasten tulevat tekstiilit, kuten alusvaatteet, lakanat ja pyyhkeet sekä vauvan- ja lastenvaatteet on syytä pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Päällysvaatteita sen sijaan ei tarvitse pestä. Jos uusi vaate haisee pahalle, se kannattaa tuulettaa. Vaikka vaatteesta puhalletaan valmistusvaiheessa pois irtopöly, sitä on saatettu sovittaa kaupassa moneen kertaan, jolloin siihen on tarttunut hikeä, rasvaa ja muuta likaa.

Pitääkö uudet vaatteet pestä erillään muusta pyykistä?

– Uudet tekstiilit voi pestä normaalilikaisen pyykin kanssa yhdessä. Voimakkaan väriset tekstiilit voivat päästää ensimmäisillä pesukerroilla väriä, joten ne pestään samanväristen kanssa. Pesuohjeen suosituslämpötilaa kannattaa noudattaa, sillä liian matalassa lämpötilassa uusista puuvillavaatteista voi irrota väriä runsaastikin. Kun esimerkiksi pyyhkeistä pestään ennen käyttöönottoa käsittelyaineet pois, ne imevät vettä ja kuivaavat paremmin.

Mitä haitallisia aineita vaatteissa saattaa olla?

– Tekstiilien kemikaalijäämät voivat jo pieninäkin määrinä aiheuttaa iho- ja hengitysoireita. EU-sopimus kieltää myrkkyjen käytön vaatteiden ja muiden tekstiilien värjäys- ja valmistusprosesseissa. Monia tekstiilejä kuitenkin värjätään, silotellaan ja kyllästetään kemikaaleilla, jotka sisältävät haitallisia aineita. Esimerkiksi vaatteiden pintakäsittely- ja värienkiinnitysaineena käytettävä formaldehydi ja homeenestoaineena käytetty dimetyylifumaraatti voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Miten kemikaalien käyttöä valvotaan?

– Tullilaboratorio seuraa kiellettyjen yhdisteiden käyttöä sekä varsinkin lastenvaatteiden kemikaalipitoisuuksia. Iso osa sallitut pitoisuudet ylittävistä tekstiileistä pysähtyy rajalle.

Johanna Sarriola

Menot