Teema

Pitääkö uusi vaate aina pestä ennen käyttöä?

Moni on tottunut nakkaamaan uudet vaatteet ja tekstiilit ensimmäiseksi pesukoneeseen.

Pitääkö uusi vaate aina pestä ennen käyttöä, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa?

– Alusvaatteet, pyyhkeet, lakanat sekä vauvan- ja lastenvaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat suoraan ihoa vasten, tulisi pestä ennen käyttöä.

– Tekstiilien kemikaalijäämät voivat aiheuttaa jo pieninä määrinä iho- ja hengitystieoireita. Vaatetta on voitu myös sovittaa kaupassa niin usein, että siihen on tarttunut ihoeritteitä ja muuta likaa.

Onko kemikaalien pelko aiheellista?

– EU-sopimus kieltää myrkkyjen käytön tekstiilien valmistuksessa, mutta monia tekstiilejä kuitenkin värjätään, silotellaan ja kyllästetään haitallisia aineita sisältävillä kemikaaleilla.

– Halpojen työkustannusten maista tuotavissa tekstiileissä voi olla jäämiä pitkien kuljetusmatkojen takia käytettävistä homeenestoaineista. Laittoman suuria kadmiumpitoisuuksia löytyy joskus muovista, johon tyynyt ja peitot usein pakataan.

Voiko uudet tekstiilit pestä muun pyykin seassa?

– Kyllä. Voimakasväriset tekstiilit voivat päästää väriä ensimmäisillä pesukerroilla, joten ne tulee pestä samanvärisen pyykin kanssa. Puuvillatrikoiset raitapaidat kannattaa pestä 60 asteessa, jolloin värit eivät leviä ja mikrobit tuhoutuvat. Pyyhkeet imevät vettä ja kuivaavat paremmin, kun niistä pestään käsittelyaineet ennen käyttöä.

– Jos kankaassa on jäämiä valmistusvaiheessa käytetyistä kemikaaleista, suurin osa lähtee hiljalleen pois pesuissa.

Onko jotkut vaatteet syytä jättää pesemättä ennen käyttöä?

– Farkkuvalmistajat suosittelevat pesemään uudet, kovasta puuvillakankaasta valmistetut farkut muutaman kuukauden käytön jälkeen, jolloin ne ovat muotoutuneet omaan vartaloon istuviksi.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic