Teema

Pöytäliina ja kerroksittain katetut lautaset virittävät juhlaan

Näyttävä kattaus talven juhliin syntyy juhlavilla tekstiileillä, kauniilla valaistuksella ja muutamilla, harkituilla yksityiskohdilla.

Design Jaana Karhun yrittäjä Jaana Karhu neuvoo yhdistelemään kattauksessa uutta ja vanhaa ja poikkeamaan rohkeasti arjessa totutusta.

– Pöytäliina ja sen päälle aseteltu kaitaliina tuovat juhlavuutta. Kankainen pöytäliina voi hyvin olla niin reilu, että se peittää pöydän jalat. Pellavaista kaitaliinaa taas ei välttämättä tarvitse silittää, vaan sen pinta saa jäädä elävän näköiseksi.

Juhlan ajaksi keittiöön voi myös tuoda muualta asunnosta pöytiä, jotta kaikki mahtuvat istumaan.

Yksi keino lisätä juhlavuutta on kohottaa kattausta tekemällä siihen kerroksia.

– Kattaus voi nousta ylös pöydän pinnasta. Kokoa erikokoiset lautaset ja lautasliinat päällekkäin tiiviiksi kokonaisuuksiksi. Ne ovat näyttävän näköisiä ja säästävät myös tilaa.

Juuri nyt luonnonmateriaalit, laadukkaat tekstiilit ja keramiikka ovat suosittuja trendejä sisustuksessa ja kattauksissa. Karhun suunnittelemassa kahdessa erilaisessa juhlakattauksessa inspiraationa on toiminut luonto.

Värimaailmaltaan runsaammassa kattauksessa vaaleasävyisten astioiden ja pöytäliinan vastapainona toimivat pehmeät, luonnolliset sävyt tekstiileissä ja koristeina käytetyissä kävyissä, omenoissa ja kanelitangoissa. Rustiikkia tunnelmaa tuovat myös vanha puinen tarjoilukulho ja pellavainen kaitaliina.

Toinen kattaus on sävyltään valkoinen ja juhlallisempi. Siinä katseenvangitsijana toimii hopeiselle tarjottimelle havunoksista, led-valoista ja kynttilöistä koottu asetelma, jota täydentää valkoinen tulppaanikimppu.