Teema

Probiootteja lupaavat pesuaineet innostivat siivoamaan

Olemme jo havahtuneet siihen, että voidakseen hyvin tarvitaan liikuntaa. Olemme myös huomanneet, että terveellisellä ruokavaliolla jaksaa ja voi paremmin. Sen sijaan moni ei ajattele, että siivoamalla voi tehdä itselleen hyvää.

Jaana Villanen uskoo, että ajattelu muuttuu ja kodin pintojen hyvinvoinnista ryhdytään puhumaan ja siihen halutaan panostaa.

Jaana ja Panu Villanen muuttivat reilu vuosi sitten vanhaan asuntoon Turkuun. Huoneistossa haisi ummehtuneelta ja pinnat olivat pinttyneitä ja likaisia.

Villaset olivat jo aikaisemmin tutustuneet probioottisiin eli eläviä mikrobeja sisältäviin siivousaineisiin, kun Jaana Villanen konsultoi probioottisia tuotteita myyvää yritystä. He päättivät Turun asunnossa testata, kuinka ne toimivat.

Jaana Villanen nauraa, ettei siivoaminen ja sen ajattelu ole todellakaan ollut hänelle ominaista tai luontaista.

– Olen ollut koko ikäni moniottelija. Koko ajan on monta projektia kesken ja ympärillä jonkin sortin kaaos.

Näin on ollut lapsuudesta lähtien, jolloin mummo katseli kauhuissaan Jaanan huonetta, joka oli poikkeuksetta sekaisin.

– Mummo sanoi toivovansa, että pitäisin huoneeni siistinä. Nyt mummon toive on toteutunut.

 

Probiootteja sisältävät pesuaineet ovat käytössä kodin kaikessa siivouksessa. Vessat ja suihkuhuone puhdistetaan niillä, samoin lattiat ja pinnat. Astiat ja pyykit pestään myös probiootteja sisältävillä tuotteilla.

Villasen käyttämät tuotteet ovat tiivisteitä, joten käyttömäärät ovat pieniä. Hän sanoo, että kertaostos on selvästi kalliimpi kuin jos ostaisi tavallisia pesuaineita, mutta käyttöikä on toisaalta monta kertaa pidempi.

– Ei ole mitään järkeä kantaa vettä kotiin pesuainepaketeissa ja vielä maksaa siitä.

Villanen nostaa esille tavalliset vahvoja hajusteita sisältävät pyykinpesuaineet. Ei tarvitse kuin nousta bussiin haistaakseen, millä pulverilla vierustoverin paita on pesty.

– Mitä se tekee sitten iholle? Entä luonnolle? Kaikki vesi, jota käytämme päätyy luontoon. Haluan kantaa vastuuta siitä, mitä päästän takaisin luontoon. Uskon myös putkistojen kestävän paremmin, kun siellä on probiootteja, jotka syövät pahoja bakteereita pois eikä keinotekoisia pesuaineita.

 

Probioottisten pesuaineiden käyttöönoton jälkeen Villaset ovat todenneet huoneilman parantuneen.

– Hengitysilma oli ihan erilainen jo kuukauden kokeilun jälkeen.

Samalla Villanen on huomannut ajattelevansa siivouksesta eri tavalla kuin ennen. Se ei ole enää pakkopullaa, vaan tapa tehdä itselle ja toisille hyvää oloa.

Sisäinen kello sanoo Villaselle, että lähde lenkille. Nykyään se myös muistuttaa siitä, että olisi aika taas antaa kodille hyviä bakteereja probioottien muodossa.

– Siivouskäsitykseni on muuttunut. Ajattelen, että siivouksen jälkeen probioottibakteerit jatkavat työtään pinnoilla.

Villasen mukaan probioottibakteerien kanta pysyy hyvänä, kun siivoaa vähintään kerran viikossa.

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic