fbpx
Teema

Probioottisista pesuaineista ei ole haittaa, STM:n virkamies suhtautuu terveysvaikutuksiin skeptisesti

Lännen Media selvitti kuukausi sitten, mitä probioottisiksi väitetyt siivousaineet sisältävät. Tuolloin nestemäisestä pyykinpesuaineesta ei löytynyt mikrobikasvustoa, kun tutkittiin pullossa olevaa pesunestettä.

Tutkimus tehtiin Lännen Median pyynnöstä Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa.

Testausta jatkettiin jutun teon jälkeen tutkimalla, löytyykö pestyistä pyykeistä luvattuja probiootteja. Pesuaineen valmistaja ja sen maahantuoja Homcare Finland neuvoivat, kuinka probiootteja pitää tuotteesta etsiä.

Pyyhkeitä pestiin pesuohjeiden mukaisesti sekä 40 asteessa että 60 asteessa.

Aikaisemmassa jutussa kerrottiin, että useimmat probiootit kuolevat 60 asteessa. Homcaren tuotelinja- ja logistiikkajohtaja Tuija Nemlanderin mukaan kuitenkin juuri Bacillus-bakteerien korkein kasvulämpötila on 76 asteessa eli pesuohje 30–60 asteessa ei ole harhaanjohtava.

– Tuotteen kehittämiseksi on tehty paljon taustatutkimusta muun muassa Ghentin yliopistossa Belgiassa.

Molemmissa lämpötiloissa pestyistä pyyhkeistä löytyi runsaasti ainakin Bacillus subtilis -bakteereita. Bacillus subtilista esiintyy luontaisesti märehtijöiden ja ihmisen suolistomikrobiomissa.

Jotkut Bacillus-kannat ovat tunnettuja ruuanpilaajabakteereita. Toisaalta joitakin näistä bakteereista käytetään muun muassa Aasiassa eläinten probiootteina.

Bacillus subtilis -bakteerit eivät ole maitohappobakteereita, vaan itiöllisiä bakteereita. Tavallisimmat probiootit ovat maitohappobakteereita ja bifidobakteereita.

Samaa Bacillus-bakteerikantaa löytyi aikaisemmissa tutkimuksissa Homcare Bioswipe -tuoteryhmän huone- ja eläinsuihkeesta.

Lipaasit hajottavat rasvaa

Tuija Nemlanderin mukaan probiootit ovat paljon muutakin kuin maitohappo- ja bifidobakteereita.

– Bacillus-kanta, jota käytämme, tuottaa paljon entsyymejä, jotka hajottavat erilaista orgaanista likaa. Yksi noista entsyymeistä on lipaasi, joka hajottaa rasvaa.

Turun funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen professorin Seppo Salmisen mukaan kuitenkin lähes kaikissa pesuaineissa on entsyymejä, mukaan lukien lipaaseja, jotka pilkkovat rasvaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Kirsi Törmäkangas kertoo, että Bacillus subtilis -bakteeria käytetään yleisesti bioteknisissä fermentaatioprosesseissa, joissa tuotetaan pesuaineissa käytettäviä entsyymejä.

– Tavallisesti pesuaineissa toki käytettään puhdistettuja entsyymejä eikä itse bakteereja.

Törmäkangas katsoo, ettei Bacillus subtilis ei ole ihmiselle haitallinen.

– Toki kotileipurin kannattaa miettiä, kannattaako tuore leipä kääräistä kyseisellä pesuaineella pestyyn pyyhkeeseen tai leivinliinaan, sillä Bacillus-suvun bakteerit kiihdyttävät leivän häältymistä eli rihmatautia.

Terveysvaikutukset kysymysmerkki

Professori Seppo Salmisen mielestä on arveluttavaa, että kuluttajille markkinoidaan probiootteja sisältäviä siivousaineita terveyttä edistävinä.

WHO:n määritelmän mukaan probiootti tarkoittaa elävää mikrobivalmistetta, joka tutkittuna annoksena antaa isännälleen tieteellisesti todennetun terveydellisen hyödyn.

Nemlanderin mukaan tutkittu ja todellinen ympäristön hyvinvointia lisäävä hyöty toteutuu probioottisissa tuotteissa siinä, että ulkoisesti käytettynä pintojen ja ilman allergeenien taso vähenee ja riski haitallisten bakteerien muodostumiseen laskee.

– Aina pitäisi pystyä osoittamaan annos, joka olisi terveydelle hyödyllinen. Sitä ei ole kerrottu tuotteissa eikä tuoteselosteissa, vastaa Salminen.

Nemlander taas sanoo, ettei yritys käytä markkinoinnissa terveysväittämiä. Hän viittaa tutkimustuloksiin, joiden mukaan voidaan osoittaa, että tuotteiden säännöllisellä käytöllä on hyvinvointia edistävä vaikutus.

– Tuotteissamme käytetään useampaa Bacillus-kannan bakteeria ja ne kaikki ovat Euroopan elintarviketurvallisuusviraston hyväksyttyjen aineiden listalla.

Sosiaali- ja terveysministeriön Kirsi Törmäkangas huomauttaa, että pitäisi tietää tarkasti, mitä kaikkia Bacillus-kantoja tuotteessa on käytetty. Samassa bakteerisuvussa voi olla sekä täysin harmittomia lajeja että superpatogeeneja.

– Kyseisten pesuaineiden perusidea on poistaa pahaa hajua pesukoneesta, mikä on ihan käypä idea. Terveysvaikutuksiin suhtaudun skeptisesti.

Viranomaiset eivät tunne tuotteita

Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes valvoo, että kemikaali- ja kuluttajaturvallisuuslainsäädännössä asetettuja velvoitteita noudatetaan.

– Pesuaineisiin lisättyihin bakteereihin ei kuitenkaan sovelleta kemikaalilainsäädäntöä eli valvontaan voisimme soveltaa lähinnä kuluttajaturvallisuuslakia, joka edellyttää ettei kuluttajalle myytävästä tuotteesta saa aiheutua terveydelle vaaraa, kertoo ryhmäpäällikkö Marilla Anttila Tukesista.

Kysyimme asiaa myös Euroopan kemikaalivirastosta ja muilta valvontaviranomaisilta, joista moni sanoi, etteivät ole kuulleetkaan probioottisista pesuaineista.

Menot