Teema

Puhu alapäävaivoista avoimesti, sillä ongelmat ovat yleisiä

Uloste karkaa. Aivastaessa pissa tirahtaa housuun. Onko tuttua?

Lantionpohjavaivoista ei juuri puhuta, vaikka ongelmat koskettavat meistä useita.

– Moni kuvittelee olevansa vaivojensa kanssa yksin, eikä sen vuoksi puhu ongelmista, kertoo kirurgian ja gastrokirurgian erikoislääkäri Tarja Pinta Seinäjoen keskussairaalasta.

Vastaanotolla käykin usein potilaita, jotka ovat kärsineet vaivoistaan jo vuosia. Tällöin jo pelkästään tieto, ettei ole ongelmien kanssa yksin, saattaa helpottaa oloa.

 

Syitä ongelmiin on lukuisia.

Tarja Pinta kertoo, että etenkin naisilla, joilla on takana monta raskautta, lantionpohja saattaa laskeutua ja aiheuttaa vaivoja.

Oireet tulevat vähitellen, joten niitä voi olla hankala yhdistää raskauksiin ja synnytyksiin. Ilmaa tai ulostetta voi karata tahattomasti. Oireena voi olla myös ulostamisvaikeus. Suoli ei tunnu tyhjenevän kokonaan tai vessaan on aina kiire.

– Taustalla on usein vanha synnytysvaurio, ikääntymisestä johtuva lantionpohjan lihasten laskeuma tai peräaukonseutuun kohdistuneet toimenpiteet, Pinta kertoo.

 

Jos uloste karkaa tahattomasti, syy löytyy usein peräaukon sulkijalihaksen toimintahäiriöistä.

Sulkijalihas on voinut repeytyä synnytyksessä, mutta vaivat tulevat esiin vasta vanhemmiten, kun lihaksisto muutenkin heikkenee ja vaihdevuodet alkavat.

Vaurio voi tulla myös esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Näitä kohtaa satunnaisesti ja yleensä niistä on vaikea puhua, Pinta sanoo.

Vaiva on kiusallinen, sillä tavallinen elämä häiriintyy, kun kauppareissuja tai matkoja ei voi tehdä pelkäämättä, että housut tuhriintuvat.

Pinta muistuttaa, että sulkijalihaksen repeämä pitää aina hoitaa hyvin ja ohjata potilas fysioterapiaan, jotta mahdollisia myöhempiä vaivoja voitaisiin ennaltaehkäistä.

– Silti piileviä vaurioita voi jäädä.

 

Erilaiset lantiopohjavaivat tulisi aina tutkia.

Lantionpohja on kokonaisuus, joka koostuu useista lihaksista ja johon monet sisäelimet kuten virtsarakko, peräsuoli, emätin ja kohtu ovat yhteydessä.

Usein vaivoja tutkitaankin yhteistyössä gynekologin tai urologin kanssa.

Lantionpohjavaivoista kärsivät myös miehet. Miehillä on sekä virtsankarkailua että ulosteenpidätyskyvyttömyyttä. Esimerkiksi eturauhasen höyläys tai leikkaus saattaa heikentää virtsan pidätyskykyä. Sitä voidaan hoitaa lääkkeillä ja kirurgisilla toimenpiteillä.

 

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tehty lantionpohjafysioterapiaa yli 20 vuotta. Siihen erikoistunut fysioterapeutti ja Suomen lantionpohjan fysioterapeutit -yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Malmlund sanoo, että lantionpohjavaivat vaikuttavat usein seksielämään.

Oireista ei kehdata puhua kumppanille ja tuhriminen, virtsankarkailu tai ummetusongelmat hävettävät.

– Yhdyntä saattaa sattua tai paineentunne saattaa olla suuri. Moni kärsii haluttomuudesta, kun arkielämä on vaivojen vuoksi hankalaa, eikä asioista puhuta, Malmlund kertoo.

Malmlund muistuttaakin, että vaihdevuosien jälkeen on tärkeää hoitaa limakalvoja.

Myös virtsarakkoa voi kouluttaa. Vessassa ei kannata rampata koko ajan, vaan voi opettaa rakkoa tyhjenemään tiettyinä aikoina.

Päivän lehti

12.7.2020