Teema

Punkki on liikkeellä, paniikkiin ei ole syytä

Ihmiselle vaarallisten punkkilajien  eli puutiaisten määrä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Paras ase borrelioosia vastaan on huolellinen punkkisyyni. Punkkiaika on jälleen käsillä, sillä punkit heräävät, kun lämpötila nousee yli viiden asteen.

Miten laajalle punkit ovat levinneet Suomessa, yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopiston puutiaisprojektista?

– Puutiaisia on lähes koko Suomessa aina napapiirin tietämille asti. Tornionjokivarressa levinneisyys voi ulottua ylemmäksikin. Eniten niitä on Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa sekä Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikoilla. Sisämaassa puutiaiset ovat yleisimpiä Järvi-Suomessa.

Millaisessa maastossa punkki viihtyy?

– Punkki ei pidä kuivasta. Siksi sitä esiintyy meren ja järvien rannoilla, heinikoissa, joutomailla ja myös mustikkavaltaisissa havumetsissä eli kaikkialla, missä säilyy peruskosteus. Oma pihanurmi kannattaa pitää lyhyenä, koska silloin se on punkeille liian kuiva.

Mitä punkkilajeja Suomessa esiintyy?

– Lajeja on noin 1 500, mutta ihmiselle vaarallisia niistä on kaksi: tavallinen puutiainen ja siperian puutiainen eli taigapunkki.

Miksi punkki tarttuu ihmiseen?

– Puutiainen imee itseensä verta, mikä on sille elinehto. Isäntäeläimiksi sille kelpaavat monenlaiset nisäkkäät ja jopa linnutkin. Punkki voi matkustaa esimerkiksi hirven kyydissä kymmeniä kilometrejä.

Miten punkeilta voi suojautua?

– Jos liikkuu luonnossa alueilla, missä on puutiaisia, kannattaa käyttää pitkävartisia saappaita. Myös hyönteiskarkotteista voi olla apua. Tärkeintä on tehdä illalla huolellinen punkkisyyni.

Mitä pitää tehdä, jos löytää iholta punkin?

– Punkki pitää poistaa mahdollisimman nopeasti ja kokonaan. Tähän on olemassa erityisvälineitä, mutta tavalliset pinsetitkin käyvät. Punkkiin kannattaa tarttua mahdollisimman alhaalta, ja vetää se suoralla vedolla pois. Mitään rasvoja ei pidä käyttää.

Mikä on todennäköisyys sairastua, jos saa punkin pureman?

– Noin 20 prosenttia puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Se ei tarkoita, että tällaisen punkin puremasta saisi automaattisesti borrelioosin. Riski sairastua riippuu paljolti siitä, miten kauan puutiainen on kiinnittyneenä ihoon.

– Virusperäinen puutiaisaivotulehdus taas tarttuu puremasta heti, mutta tätä virusta esiintyy vain tietyillä alueilla ja sielläkin vain noin yksi prosentti puutiaisista kantaa virusta.

Mistä tietää, onko sairastunut punkin takia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Jussi Sane?

– Borrelioositartunta selviää vain, jos tulee oireita. Jos punkin pureman alueelle tulee punertavaa ihottumaa, kannattaa hakeutua heti lääkäriin.

– Puutiaisaivotulehdukseen liittyy aluksi kuumetta ja epämääräistä pahaa oloa, ja vasta myöhemmin osalle tulee varsinainen aivotulehdus, jonka oireita ovat muun muassa päänsärky, niskajäykkyys, valonarkuus ja pahoinvointi.

Onko punkkitauteja vastaan olemassa rokotteita?

– Puutiaisaivotulehdusta vastaan on rokote, joka on Ahvenanmaalla osa kansallista rokotusohjelmaa. Virusta esiintyy vain tietyillä maantieteellisillä alueilla. Näillä riskialueilla liikkuessa on ilman muuta suositeltavaa ottaa rokote.

Onko punkkeja syytä pelätä?

– Puutiaisten määrä näyttäisi kasvaneen, ja se on hyvä ottaa huomioon, mutta hysteriaan ei ole syytä. Sairastumisriskiä voi pienentää suojautumalla.

Päivän lehti

3.7.2020