fbpx
Teema

Purjehtiminen ei ole elitismiä - veneen vuokraus yleistyy

Purjehtiminen ei ole enää samalla tavalla elitistinen harrastus kuin sata vuotta sitten. Näin vakuuttaa kokenut purjehtija Jaakko Saatsi.

Aikoinaan vain yläluokalla oli tarpeeksi vapaa-aikaa sekä varallisuutta puuveneen hankintaan ja ylläpitoon. 1960-luvun lopulla tulivat lujitemuoviveneet, jolloin vene oli mahdollista hankkia ja ylläpitää omalla palkalla. Nyt yleistyy veneiden vuokraaminen.

– Omaa purjevenettä ei kannata hankkia, ellei halua sitoutua veneen ylläpitoon ja veneillä joka kaudella. Jos vuokraa 10–11 metriä pitkän asuttavan veneen 2–3 viikoksi, se on taloudellisempaa kuin omistaminen, sanoo Saatsi.

Nyt jo eläkkeellä oleva lentoturvallisuusammattilainen korostaa myös veneilyn turvallisuutta.

– Purjeiden voima kasvaa tuulen nopeuden neliössä.

Eipä ihmekään, että tuulisempana aamuna isopurje reivataan eli pienennetään jo ennen nostamista.

Saatsi on purjehtinut noin 30 vuotta ja kouluttanut 12 vuotta. Hän myös kääntää ja julkaisee norjalaisen Ivar Dedekamin veneily- ja purjehduskirjoja. Hänen mukaansa intensiivikurssi Suomessa on hyvä tapa aloittaa harrastus. Kokemuksen karttuessa voi suunnata Välimerelle päällikkökurssille.

– On palkitsevaa, kun näkee Välimeren satamissa entisiä kurssilaisia purjehtimassa keskenään. Se on parasta!

Saatsi on purjehtinut myös Kreikassa ja Turkissa, mutta hänen suosikkinsa on Kroatia, jossa on suojaisa saaristo ja hyvät satamapalvelut.

– Välimeren sääoloissa pätevät eri säännöt kuin Suomen saaristossa. Saaret ovat korkeita ja tuuli käyttäytyy eri tavalla. Tuulen suojaa ei saa hakea vuoristoisen saaren takaa suojan puolelta, sillä siellä tuulee kovempaa kuin tuulen puolella.

Monen naisen väylä vesille kulkee Naispurjehtijat ry:n kautta. Aktiivisinta valtakunnallisen pursiseuran toiminta on pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

– Mukaan pääsee vaikka ei osaisikaan purjehtia, kertoo kommodori Pia Siukosaari.

Jäsenistä moni lähtee ensin mukaan purjehduksille ja innostuu sitten kouluttautumaan lisää. Omaa venettä tai purjehtivia kavereita ei tarvita.

– Rikkautta on myös verkostoitua samanhenkisten kanssa, löytää gasteja ja kippareita.

Menot