Teema

Raakaa ja makeaa joulua

Sokeriton, vehnätön, maidoton ja vielä ilman uunia valmistettu kakku voi kuulostaa ankealta, mutta on kaikkea muuta. Raakaruokafilosofian mukaisesti valmistetut herkut saavat makeutensa vaahterasiirapista, taateleista, raakakaakaosta ja kookoksesta.

Raakaruokavalio koostuu pääosin tuoreista kasviksista ja hedelmistä. Entsyymien ja vitamiinien sanotaan säilyvän paremmin raakaruoassa, jota ei kypsennetä yli 47-asteiseksi.

Herkkuihin käytetään pähkinöitä, kookosöljyä ja kuivattuja hedelmiä, joissa piisaa kaloreita. Raakaruokajälkkäritkin ovat siis nautiskelua varten.

Kaikki tämän aukeaman ohjeet ovat gluteenittomia. Vaihtamalla hunajan agavesiirappiin herkut sopivat myös vegaanin joulunviettoon.

Suklaakonvehdit

(14 kpl)

100 g raakakaakaovoita

6 rkl raakakaakaojauhetta

4 rkl hunajaa

ripaus merisuolaa

koristeluun yhden luomuappelsiinin kuori raastettuna

ja pistaasipähkinöitä rouhittuna

Sulata kaakaovoi vesihauteessa: laita kiehuvaa vettä isompaan astiaan ja kaakaovoi pienemmässä astiassa sen sisään.

Anna astian olla edelleen vesihauteessa, lisää sulaneeseen voihin kaakaojauhe ja sekoita hyvin vispilällä. Lisää hunaja ja maista, että seos on tarpeeksi makeaa. Lisää joukkoon vielä ripaus suolaa suklaan makua korostamaan. Seoksen pitäisi olla täysin sekoittunutta ja juoksevaa.

Kaada suklaaseos muotteihin. Anna jähmettyä hetki ja koristele sitten raastetulla appelsiininkuorella ja rouhitulla pistaasipähkinällä.

Anna jäähtyä pakastimessa puolisen tuntia tai jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.

Piparitaikinaneliöt

(24 kpl)

200 g kivettömiä taateleita

250 g cashewpähkinöitä

1 rkl kanelia

1 tl inkiväärijauhetta

tl muskottipähkinää

¼ tl mausteneilikkaa

¼ tl vaniljasokeria

pieni ripaus suolaa

1–2 rkl vettä

koristeluun kookossokeria

ja kookoshiutaleita

Liota taateleita puoli tuntia, paloittele. Laita taatelit, cashewpähkinät, mausteet, suola ja vesi tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja sekoita kunnes pähkinät ovat muruina ja seos alkaa olla kiinteää massaa. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia, jotta sitä on helpompi käsitellä.

Laita taikina kelmun väliin ja kaulitse noin sentin paksuiseksi neliöksi.

Leikkaa veitsellä noin 3 x 3 cm kokoisiksi paloiksi. Laita lautaselle kookossokeria tai kookoshiutaleita. Dippaa palaset sokerissa tai hiutaleissa ja asettele leivinpaperille. Anna kuivua huoneenlämmössä useampi tunti. Säilytä tiiviissä astiassa jääkaapissa.

Omenakerrosmalja

(neljälle)

Rapea muru:

4 dl pekaanipähkinöitä

2 rkl kookossokeria

½ dl taateleita paloiteltuna

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai käytä sauvasekoitinta. Sekoita, kunnes pähkinä on pientä murua.

Taatelisiirappi

omenoiden päälle:

1 ½ dl taateleita

3 dl vettä

½ tl kanelia

½ tl vaniljasokeria

½ tl sitruunamehua

3 omenaa

Pieni taatelit ja liota vedessä ainakin tunti. Kaada taatelit ja liotusvesi tehosekoittimeen, mausta kanelilla, vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi.

Cashewpähkinäkerma:

5 dl cashewpähkinöitä

1 dl vettä

3–4 rkl vaahterasiirappia

1 tl vaniljauutetta

hyppysellinen merisuolaa

Liota cashewpähkinöitä vedessä muutama tunti. Siivilöi vesi pois. Laita pähkinät, vesi, vaahterasiirappi ja mausteet tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi.

Kokoa kerrosmaljat. Voit koota jälkiruoan yhteen isoon tarjoiluastiaan tai annoksiksi laseihin. Aloita rapeasta murusta, lisää omenoita ja taatelisiirappia ja lopuksi cashewpähkinäkermaa. Tee toinen samanlainen kerros. Koristele taatelisiirapilla.

Kahvikakku browniepohjalla

Pohja:

100 g saksanpähkinöitä

50 g hasselpähkinöitä

100 g taateleita

vettä

2 rkl raakakaakaota

1 rkl pellavansiemeniä rouheena

Liota saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja pilkottuja taateleita vedessä puolisen tuntia. Valuta ja laita tehosekoittimeen. Sekoita kunnes seoksesta muodostuu karkea taikina.

Jos koostumus tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Laita taikina kulhoon, lisää kaakaojauhe ja pellavansiemenet ja vaivaa käsin muutama minuutti. Valmis taikina on kovaa, mutta notkeaa ja pysyy kasassa.

Painele taikina leivinpaperilla päällystetyn halkaisijaltaan 22 cm vuoan pohjalle. Laita jähmettymään jääkaappiin ja valmista sillä välin mousse.

Kahvimousse:

5 dl cashewpähkinöitä

1 tl vaniljasokeria

3 rkl sulatettua kookosöljyä

3/4 dl vaahterasiirappia

pieni ripaus suolaa

1 ½ dl vahvaa kahvia

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes moussen koostumus on sileää. Lusikoi kakkupohjan päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.

Kookoskermavaahto:

2 tlk kookosmaitoa

½ tl vaniljasokeria

1 rkl hunajaa

Laita kookosmaitotölkit jäähtymään jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Avaa tölkit pohjasta, jolloin neste on helppo valuttaa pois. Lusikoi paksu kookostahna kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes tahna muuttuu kuohkeaksi kermaksi. Mausta vaniljasokerilla ja hunajalla. Laita kookosvaahto hetkeksi jääkaappiin, jotta sitä on helpompi pursottaa kakun päälle.

Vinkki: Voit korvata kookoskermavaahdon taatelisiirapilla. Tee kakku silloin pienempään vuokaan, jolloin siitä tulee korkeampi ja näyttävämpi.