fbpx
Teema

Raikkaat ja keveät materiaalit luovat kevätmieltä kotiin

Pimeän kaamoksen jälkeen kaikki näyttää niin paljon paremmalta luonnonvalossa, toteaa sisustusbloggari Tanja Lauri-Oja.

Vasta ostetussa magnolian oksassa kukat ovat vasta pajunkissamaisilla nupuilla ja päiväkin pilvinen, mutta hetkittäin olohuoneessa pilkahtaa pieniä väläyksiä kevään valoshow’sta. Kun muutamakin auringonsäde heittää valonsa läpi eteläisten ikkunoiden, pinnoille piirtyy varjoja, jotka ovat kuin koristeita itsekin.

Valon kulku aamusta iltaan oli suunnittelun perusta, kun Lauri-Ojan perhe haaveili omiin tarpeisiin tehdystä talosta. Kaikki keskeiset ikkunat haluttiin suunnata itään, etelään ja länteen, jottei päivänvaloa mene sivu suun.

– Halusimme tontin, johon talon voi sijoittaa juuri näin. Aamuaurinko paistaa keittiöön ja ilta-aurinko olohuoneeseen ja terassille, Tanja Lauri-Oja esittelee.

Kevättalvella kodissa onkin oikea valokylpy, sillä perhe asuu Länsi-Lapin Ylitorniolla, missä päivänvalo lisääntyy rajusti kalenterin kääntyessä maaliskuuhun.

Kodintekstiilien vaihtaminen on Tanja Lauri-Ojan mielestä yksinkertaisin ja yleisin tapa päivittää kotia keväisemmäksi. Omassa kodissa tärkeimmät muutoskohteet ovat sohvatyynyt, oleskelutilojen verhot ja makuuhuoneen tekstiilit, joihin hän kaipasi raikkautta ja keveyttä.

Talven villa, sametti ja tummat värit vaihtuivat sohvalla kevyisiin mustavalkokuoseihin ja vaaleisiin harmaan ja ruskean sävyihin. Värinpilkahduksena on vihreää.

– Sohvalta vaihdoin lisäksi paksun talvisen viltin kevyempään torkkupeittoon.

Tummaseinäiseen makuuhuoneeseen Lauri-Oja vaihtoi vaaleat lakanat, valkoisen helmalakanan ja kevyen päiväpeiton. Päiväpeitto voi peittää vain jalkapään eli puolet sängystä.

– Pellavaiset päiväpeitot ovat tosi kalliita, mutta minä olen käyttänyt tällaista pellavaista pöytäliinaa sängyllä, sisustaja vinkkaa.

Tanja Lauri-Ojan mukaan kokovalkoisen aika alkaa väistyä, ja värit ovat palaamassa sisustukseen. Omaa kotia hän on päivittänyt maalaamalla seiniä maanläheisillä sävyillä, jotka tuovat lämpöä. Säväyttävänä mausteena sisustuksessa ovat kullanväriset pienesineet.

– Välillä kaikki oli krominväristä. Nyt kulta on noussut esiin, Lauri-Oja luonnehtii trendejä.

Näyttävää ja tyylikästä kevätilmettä voi tuoda kotiin kattauksissa. Yksinkertaisimmillaan voi luoda viihtyisyyttä arkiruokailuun, kun käyttää säväyttäviä astioita tai laittaa pöytään yrttejä tai keväisiä irtokukkia.

Leikkokukat ovat Lauri-Ojan yksi intohimo. Usein hän asettelee niitä väljiksi tai jopa irrallisiksi koristeiksi.

– Melkeinpä joka perjantai tulee haettua kukkia. Usein ostan kimpun ja hajotan sen pienemmiksi kokonaisuuksiksi eri maljakoihin.

Miten kattaukseen sitten saadaan keväistä keveyttä? Lauri-Ojan vinkeissä korostuu ilmavuus. Lautasliinan voi sitaista kevyesti paperinarulla ja astioiden viereen voi kattaa vanhanaikaisia, pienikokoisia aterimia. Astiat ovat mieluusti lasia, jonka läpi valo saa kulkea vapaasti.

Liinaksi sopii yksivärinen valkoinen tai pellavainen kangas. Tekstiilien käytössä on pinnalla huolettomuus, ja siksi liinakin voi peittää pöydän vain osittain.

– Liina voi olla myös vinossa tai ryppyinenkin, Lauri-Oja sanoo.

Kevään koittaessa monelle syntyy halu karsia tavaroita ja yksinkertaistaa kodin ilmettä. Vilttejä ja kynttilöitä nostetaan talven jäljiltä kaappeihin, ja joku haluaa laittaa mattojakin pois kesän lähestyessä.

– Talvella hautaudutaan kotiin ja tavaroiden keskelle. Keväällä taas tekee mieli karsia, Tanja Lauri-Oja luonnehtii.

Omassa kodissa Lauri-Oja toivoo, että kevät veisi kohti kodin pintaremontin valmistumista. Siinä hän saa itse yhdistää omaa osaamistaan sekä rakennusinsinöörinä että sisustusharrastajana. Ammattitaitoaan hän täydentää parhaillaan sisustussuunnittelun opinnoilla.

Menot