Teema

Rentoutus  helpottaa hormoniharmia

Turvottaa ja aristaa. Kiukuttaa, ärsyttää ja itkettää. Pienikin poikkipuolinen sana tai epäonnistuminen aiheuttaa joko pimahduksen tai romahduksen.

Pms-oireiden perimmäistä syytä ei tunneta eikä myöskään tiedetä, miksi oireet ovat toisilla voimakkaat ja toisilla tuskin tunnistettavat. Oireet kuitenkin liittyvät keltarauhashormonin toimintaan.

Oireilu pahenee yleensä 40 ikävuoden tienoilla.

– Jos elämä on täynnä perheen ja työelämän vaatimuksia, eikä aikaa rauhoittumiselle löydy, oireetkin tuntuvat voimakkaammin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen toteaa.

Tiitinen muistuttaa, että pms-oireissa kyse ei ole hormonihäiriöstä. Oireet kertovat, että kuukautiskierto toimii normaalisti.

Pahoista päivistä selviää asiantuntijoiden mukaan parhaiten noudattamalla tuttuja terveen elämän ohjeita: ulkoile ja vältä stressiä, suolaa, tupakkaa ja alkoholia.

Liikunta lisää kehon omien mielihyvähormonien tuotantoa, joten monelle liikkuminen tuo helpotusta hormoniharmiin. Kaikkia urheilu ei kriittisinä päivinä kuitenkaan houkuttele.

– Jos ei pidä liikunnasta, itsensä siihen pakottaminen viikko ennen kuukautisia voi jopa huonontaa oloa. Kannattaa etsiä mieluummin sellaisia asioita, jotka itsestä tuntuvat hyvältä, Tiitinen sanoo.

Aina hyvätkään yritykset eivät silti riitä olon helpottamiseen.

– Jos kotikonsteista huolimatta kokee elämänlaadun huonoksi, voidaan ainakin kokeeksi etsiä sopiva oireita helpottava lääke, dosentti ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Mervi Halttunen-Nieminen sanoo.

Yhdistelmäehkäisypillereitä voidaan joskus käyttää vaikeiden pms-oireiden lievittämiseen. Osa saa avun hormonikierukasta, kun kuukautiset ja niihin liittyvät vaivat tulevat harvemmin.

Halttunen-Niemisen mukaan hyvin matala-annoksinen diureetti tuo joillakin apua turvotukseen, kun sitä otetaan juuri kuukautisten alla.

– Ja joillakin masennuksen hoitoon käytettävät lääkkeet auttavat psyykkisiin oireisiin, kun niitä otetaan kierron puolivälin jälkeen.

Toisille pms-oireisiin tuo helpotuksen vasta elimistön seuraava suuri hormonaalinen myllerrys, viidenkympin tietämillä alkavat vaihdevuodet. Silloin muna­sarjojen toiminta heikkenee ja loppuu vähitellen kokonaan. Samalla estrogeenin tuotanto lopahtaa.

Enemmistö naisista tunnistaa vaihdevuosioireet, mutta jälleen elämäntilanne vaikuttaa siihen, kuinka paljon oireista lopulta on haittaa.

Tutuin oire ovat kuumat aallot: yhtäkkiä on täysin hiessä ja punainen, sydän tykyttää.

– Yöhikoilu vaikeuttaa nukkumista. Tästä seuraa väsymystä, ja siitä taas ärtymystä ja kiukkua, Halttunen-Nieminen kuvailee.

Myös limakalvojen kuivuus kiusaa.

Vaihdevuosien vaivat häiritsevät jopa 80:aa prosenttia naisista. Erittäin hankalia oireita saa joka viides.

Samat itsehoito-ohjeet pätevät vaihdevuosioireisiin, mutta jos oireet käyvät sietämättömiksi, myös hormonihoitoa voidaan harkita.

– Hoito kannattaa aloittaa ajoissa. Aika moni kokeilee, ja jos ei koe saavansa hyötyä, lopettaa hoidon, Halttunen-Nieminen sanoo.

Halttunen-Nieminen muistuttaa, että estrogeenia voi käyttää myös paikallisesti.

– Lievistä vaihdevuosioireista kärsivät eivät varmaankaan tarvitse hormonihoitoa, mutta moni ei tiedä, että kuivia limakalvoja voi hoitaa paikallisestrogeenilla ihan turvallisesti.

Kun limakalvot ovat kunnossa, seksielämäänkin saattaa löytyä uusi, elämänlaatua kohentava vire.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic