Teema

Ripaus lakritsia jouluun

Lakritsi on löytänyt tiensä karkkihyllyltä keittiöön. Huippuravintolat ovat käyttäneet jo vuosia lakritsijuurta suolaisissa ruoissa. Sen maku on hienostuneen yrttinen, ja siinä on vivahdus anista ja fenkolia. Lakritsi tuo umamia sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Lakritsijuuresta keitelty siirappi on mainio kumppani pitkään haudutetulle tai grillatulle lihalle. Mausta lihaliemi siirapilla tai pirskottele grillatun lihan päälle. Lakritsia kannattaa kokeilla myös voimakkaiden juustojen, kuten gorgonzolan seurana.

Lakritsijuuri on 50 kertaa makeampaa kuin sokeri. Siksi se sopii hyvin jälkiruokien makeuttamiseen. Laku pelaa loistavasti yhteen muun muassa vadelman, mustaherukan ja raparperin kanssa. Kokeile maustaa marjahilloja ripauksella lakritsia.

Lakritsi-pannacotta

neljälle

2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
½ dl sokeria
1 tl lakritsijauhetta
koristeluun lakritsijauhetta ja lakritsipalloja
 
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kaada kuohukerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää tangon puolikkaat sekä sokeri. Kuumenna kerma vähitellen. Sekoita lakritsijauhe kermaan vähän kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Keitä vartti koko ajan hämmentäen.

Ota kattila liedeltä ja poista vaniljatangot. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää kermaan. Jaa kerma tarjoiluastioihin. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Koristele juuri ennen tarjoilua lakritsijauheella sekä lakritsipalloilla.

Lakritsisiirappi

1 dl tummaa muscovado-ruokosokeria
1 dl ruokokidesokeria
1 rkl lakritsijauhetta
4 tähtianista
3 dl vettä
 
Mittaa ainekset kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 20–25 minuuttia, kunnes seos on siirappimaista. Sekoittele välillä ja huolehdi, ettei siirappi pääse kiehahtamaan yli.

Kuori pinnalle muodostunut vaahto ja poista tähtianikset. Purkita. Ohjeella valmistuu reilu desi valmista siirappia.

Lakritsi-glögi

neljälle

1 dl lakritsisiirappia
0,75 l marjaista ja mausteista punaviiniä
3 kanelitankoa
4 tähtianista
 
Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna höyryäväksi ja siivilöi laseihin. Alkoholittomassa versiossa punaviinin voi korvata tummalla glögillä.

Punajuuri-graavilohileivät

6 kpl

2 pientä punajuurta
1 ½ rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
6 siivua saaristolaisleipää
voita voiteluun
100 g graavilohta
2 rkl lakritsisiirappia
 
 
Pese ja kuori punajuuret. Leikkaa lohkoiksi. Levittele lohkot leivinpaperille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria ja suolaa myllystä. Paista uunissa 150 asteessa keskitasolla 50–60 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Leikkaa saaristolaisleivästä kuusi viipaletta ja voitele. Asettele päälle graavilohisiivu ja punajuurilohkoja. Pirskottele päälle lakritsisiirappia.

Lakritsimantelit

150 g kuorellisia manteleita
150 g valkosuklaata
1 ½ tl kaakaojauhetta
1 ½ tl lakritsijauhetta
 
Paahda manteleita pellillä 7 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä.

Sekoita kaakaojauhe ja lakritsijauhe. Sulata suklaa kulhossa vesihauteessa. Käytä kulhoa, joka kestää lämpöä. Aseta kulho kattilaan, jonka pohjalla on vettä. Kulho saa kellua vedessä. Paloittele suklaa kulhoon ja anna veden lämmetä hiljalleen. Pidä huolta, ettei vettä pääse kulhoon.

Kaada mantelit sulaneen suklaan joukkoon. Nostele mantelit haarukan avulla leivinpaperille ja anna jähmettyä hetki. Pyörittele lopuksi kaakao-lakritsiseoksessa.

Elina Ylitervo