fbpx
Teema

Risooko syksyinen risusouvi? Upota risut näppärään lahoaitaan pihan somisteeksi

Puutarhan syyssiivouksessa voi päästä hieman helpommalla, jos jättää risut tontille.
Lahoaidan ideana on rakentaa siisti, pihan tarpeiden mukainen risujen kasauspaikka. Tässä aidan kylkeen on istutettu vadelmaa ja tuoksuhernettä. Kuva: Outi Tahvonen / arkisto
Lahoaidan ideana on rakentaa siisti, pihan tarpeiden mukainen risujen kasauspaikka. Tässä aidan kylkeen on istutettu vadelmaa ja tuoksuhernettä. Kuva: Outi Tahvonen / arkisto

Jos risuja ja oksia ei halua silputa hakkeeksi, niistä voi rakentaa lahoaidan. Se toimii pihalla vaikkapa tilanjakajana tai tuulensuojana. Samalla saadaan oksiin sitoutuneet ravinteet jäämään tontille, kun alimmaiset oksat vähitellen maatuvat.

Keskeisellä paikalla lahoaidan päälle kannattaa istuttaa jokin yksivuotinen koristekasvi tai -köynnös silmää ilahduttamaan.

Tutkijayliopettaja Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta sanoo, että aidan rakentaminen on helppoa. Perustaminen ei vaadi maansiirtotöitä, muovia, suodatinkankaita eikä betonianturoita.

 

Pystytolpat voi kaivaa suoraan maahan. Jos pihalla on paljon lyhyitä oksanpätkiä kuten pikkurisua ja vanhoja joulukuusen oksia, tolppien väliin kannattaa taivutella aika ajoin reunajuoksuja. Näin pikkupätkät eivät tipahda väleistä.

Risuja lisätään pikkuhiljaa läjän päälle, ja pohjalla alimmaiset vastaavasti lahoavat ja maatuvat mullaksi.

Kuvassa oleva lahoaita on pihalla keskeisellä paikalla, joten läjän päissä risut on aseteltu huolellisemmin kuin tontin takarajalla kannattaa tehdä.

Risuaidan kylkeen on tässä istutettu vadelmaa ja tuoksuhernettä.

– Aita on samalla tuulensuoja pohjoiseen päin, joten se parantaa mikroilmastoa. Tuoksuherneestä syntyy aivan mahtava kontrasti harmaan ja lahoavan aidan välille, Tahvonen sanoo.

Köynnös on yksivuotinen sen takia, että kasan päälle voidaan taas syksyllä lisätä risuja ilman, että köynnös litistyisi risujen alle.

Menot