Teema

Risteilyjen suosio kasvaa – erityisesti nuoria perheitä kiinnostaa merellinen elämä

Risteilyt ovat nopeimmin kasvava osa vapaa-ajan matkailua.

Aikuinenkin pääsee risteilemään jo alle sadalla eurolla vuorokausi. Kaikkein kalleimmista risteilyistä on sanottu, että jos sinun pitää kysyä, mitä se maksaa, niin sinulla ei ole siihen varaa. Kalleimmilla risteilijöillä henkilökuntaa on yhtä paljon kuin matkustajia, ja jokainen saa yksilöllistä palvelua.

Pohjois-Eurooppa nousussa

Noin 2 miljoonaa saksalaista ovat Euroopan innokkaimpia risteilymatkustajia. Toisena tulevat englantilaiset. Suomalaiset mahtuvat 315 000 risteilevän skandinaavin joukkoon.

Erityisesti Karibia ja Bahama vetoavat risteilymatkustajiin. Siellä risteillään 33,7 prosenttia matkoista.

Välimeren osuus on 11,7 prosenttia, mutta Pohjois-Euroopan suosio on kasvussa.

Nuoret perheet nauttivat

25 miljoonaa risteilymatkustajaa ovat lojaaleja matkustajia. Keskivertoristeilymatkustaja on risteillyt aikuisena enemmän kuin viisi kertaa. 92 prosenttia aikoo risteillä seuraavallakin lomalla.

Cathy ja Al Keaney Flagler Beachilta Floridasta risteilevät, koska Al rakastaa merta. He olivat mukana MSC varustamon Seaside-aluksen neitsytmatkalla, joka lähti Italiasta ja päätyi Miamin auringon alle. Matka kesti kolme viikkoa.

Eläkeläisillä on aikaa matkustaa, mutta risteilytilastojen valossa risteilymatkustajat ovat nuorempia kuin muut lomailijat.

1980-luvulla ja sen jälkeen nuoruuttaan eläneet pitävät risteilyjä parhaana tapana lomailla ja ovat kaikkein lojaaleimpia risteilylomille. Risteilyt ovat suosittuja perheissä, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Monilla risteilijöillä onkin isot uima-allasalueet ja tekemistä koko perheen makuun F1-simulaattoreista, keilaratoihin ja huutokauppoihin asti.


Lähteet: CLIA:n Cruise Travel Report 2017, Statista 2017.