Teema

Rokkareiden Dublin huokuu musiikkia

U2, The Cranberries, Thin Lizzy, The Corrs, The Pogues, Aslan, Enya, Chris de Burgh, Sinead O’Connor, Hozier. Lista Irlannin sinkoamista musiikkimaailman tähdistä on pitkä.

Dublinin kaduilla kulkiessa sen ymmärtää. Pubien avoimista ovista tulvii livemusiikki. Vilkkaiden ostoskatujen Grafton Streetin ja Henry Streetin varsilla voi tuskin kulkea metriäkään kuulematta jonkin katutrubaduurin soittoa.

Irlannin musiikkimaine on vetänyt turkkilaisen Erman Ekerin soittamaan St. Stephen’s Greenin ostoskeskuksen päähän.

– Rakastan irlantilaista perinnemusiikkia ja rockia. U2 on mahtava, samoin The Dubliners ja The Pogues.

Eker kävi heti maahan tultuaan vierailulla Westlands-studiolla. Siellä ovat levyttäneet Bob Dylan, Bryan Adams ja monet muut.

Muusikot palaavat Irlantiin yhä uudelleen tunnelman ja alan palveluiden vuoksi.

Dublinissa supertähdetkin saavat kulkea kaduilla rauhassa. Irlantilaisten vieraanvaraisuus maksetaan takaisin joulunpyhinä, jolloin Bonon, Glen Hansardin ja Hozierin kaltaiset muusikot ja The Scriptin ja The Coronasin kaltaiset yhtyeet kerääntyvät Grafton Streetille perinteiselle ilmaiskeikalle.

Dublin tarjoaa koko joukon osoitteita rockväen pyhiinvaelluskohteiksi. Thin Lizzyn nokkamies Phil Lynott on haudattu Suttonin hautausmaalle, mutta miehen näköispatsas koreilee Bruxelles-rockbaarin edessä. Kitarasankari Rory Gallagherille on omistettu kadunpätkä Temple Barin turistialueella.

Rantakylä Malahiden Gibney’s-pubissa voi haistaa tuulahduksen takavuosilta, jolloin aloitteleva poikapumppu U2 Malahide osallistui kylän bändikisaan. Menestyksen vuosien muistona pubin seinällä on bändin jäsenistä tehty reliefikuva. Kaksi jäsentä on kotoisin tästä Dublinin pohjoispuolella sijaitsevasta kylästä.

Itse pääkaupungin ytimessä kannattaa pitää silmät ja korvat tarkkana. Ehkä joku katujen ja kuppiloiden trubaduureista on tulevien vuosien kuuluisuus.

Takavuosina kaduilla soitti Once-elokuvasta tuttu Glen Hansard, Captain America’sissa ravintola-asiakkaita viihdytti Lady in Red -kappaleesta myöhemmin tunnettu Chris de Burgh ja Bad Ass Cafe’ssa pöytiä pyyhki tuleva stara Sinead O’Connor.

Taas kuuluu jostakin musiikkia.

Máire Úna Ní Bheaglaoich soittaa pientä haitariaan yhdellä Grafton Streetin sivukujista. Brid Nolan ystävineen pysähtyy esittämään kappaletoiveen. Hetkessä pystyssä on tanssi keskellä kujaa, keskellä kirkasta päivää.

– Isäni ja setäni soittivat kotona. Meillä ei ollut varaa soittimiin, mutta 11-vuotiaana sain harmonikan. Moni opettelee soittamaan vasta myöhään.

Vaikka ei itse soittaisikaan, musiikki on kaikkien ulottuvilla.

– Paljon musiikkia löytyy pubeista. Ja se on ilmaista, Kerrystä kotoisin oleva Bheaglaoich sanoo.

Hän kehottaa turisteja hakeutumaan aitoihin irlantilaista musiikkia tarjoaviin pubeihin kuten Dublinin Smithfieldin Cobblestoneen tai oikeustalojen lähellä Four Courtsin alueella sijaitsevaan Hughesin pubiin.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic