Teema

Rottinki on nyt in!

L302 vai V376? Valintojen värikartalla Leena Vuorinen empii vielä hetken ja sitten lukitsee. Tuolista tulee merenneidon vihreä (V376) ja tarjoiluvaunusta kirkkaan keltainen (L302).

Rottinkiset huonekalut eivät välttämättä maalipintaa tarvitse, joten on pakko vielä varmistaa Vuoriselta, raaskiiko hän oikeasti maalata.

– Miksi en raaskisi? Hienoja ne ovat toki näinkin, mutta pieni päivitys tekee uutta eloa varsinkin tuolille.

Niin, tuon rottinkituolin tarina on vähän erikoinen.

Vuorinen näki roskalavalla rottinkisen tuolin ja päätti ravintolaillan jälkeen taluttaa sen kotiinsa.

Yli kaksikymmentä vuotta tuoli on ollut mukana huonekalujen vakiokokoonpanossa, mutta aina vähän parittomana etsinyt paikkaansa.

– Samanlaista kaveria ei ole koskaan löytynyt, joten se on ollut vähän yksinäinen sielu. Ehkä maalipinta tekee siitä pöydän päähän tuolin jolla kaikki haluavat istua. Ainakin 5-vuotias Isla-tyttö, Vuorinen suunnittelee.

 

Tarjoiluvaunu on puolestaan tuoreempi hankinta. Verhoilijaksi opiskeleva Vuorinen kiertää ahkerasti kirpputoreja etsien mielenkiintoisia muutostöitä. Toijalasta löytynyt tarjoiluvaunu maksoi 20 euroa. 

Aiemmin kesällä Vuorinen löysi rottinkisen riipputuolin niin ikään samalla summalla, ja se oli ensimmäinen rottinkinen maalausprojekti.

– Tiedän, että moni spraymaalaa huonekaluja, mutta itse mieluummin sudin maalin pintaan käsin.

Vuorinen ei tyydy vain maalaamaan vaan on myös korjannut varsinkin tuolia. Yksi selkänojan säie on murtunut aikojen saatossa, mutta tuota uutta pajusäiettä ei erota ilman että Vuorinen osoittaa sitä sormella.

– Moni heittää rikkinäisen rottinkituolin pois eikä välttämättä ymmärrä, että sen voisi ammattilainen korjata. Verhoilijat ja verhoiluliikkeet korjaavat myös rottinkihuonekaluja.

Monessa klassikkorottinkihuonekalussa on pinnassa lakka, joten uutta maalipintaa varten täytyy tehdä hieman pohjatöitä.

Kevyt pyyhintä maalinpesuaineella riittää. Hilseilevä lakka on hyvä harjata tai hioa pois ennen maalausurakkaa.

– Moni rottinkikaluste on tullut liian aikaisin tiensä päähän, kun niitä on säilytetty ulkona, Vuorinen harmittelee.

Hänen mielestään maalaaminen on terapeuttista ja yksityiskohdat muuttavat kalusteen silmissä 1950-luvulta 2010-luvulle. Karkkivärit pinnassa rottinki muuttuu väririkkaaksi perinnöksi seuraaville sukupolville.

– Aika herkkuja niistä tuli, vaikka itse sanonkin.

 

Rottinki näkyy myös vahvasti Voikukkapelto-blogia pitävän Netta Tanholan Instagram-kuvissa. Akaassa sijaitseva vanha rautatieasema on iso, ja jokaiseen huoneeseen saa ujutettua ripauksen rottinkia. Sisustuselementin ei tarvitse olla kookas.

– Amppelit ja kukkatelineet ovat heikkouteni. Niitä tulee aina metsästettyä kirppareilta. Rottinkisia lampunvarjostimia olen hankkinut Ikeasta.

Sisustustrendi on kulkenut muovisesta korkeakiiltovalkoisesta ja keinomateriaaleista toiseen ääripäähän, kun ihmiset sisustavat nyt mummolasta ja kesämökeiltä tutuilla rottinkiklassikoilla.

Materiaalina rottinki kolahti Tanholaan parisen vuotta sitten. Bloggaaja on hankkinut sitä muun muassa Parolasta ja kirpputoreilta.

– Yhdistelemällä rottinkia muuhun sisustukseen ja viherkasveihin se näyttääkin tosi trendikkäältä ja raikkaalta.

Tanholan sisustuksessa on rottinkia sopivassa suhteessa muuhun. Mainostoimistoyrittäjällä on eri huoneissa rottinkiklassikot Riippukeinu ja Riikinkukko.

Kummassa on parempi istua?

– Riippukeinussa kiikkustelu myös jotenkin rentouttaa. Riikinkukkotuoli on enemmän koriste ja sisustuselementti.