Teema

Ruokahävikkiä pystyy helposti vähentämään

Jääkaapin kasvislaatikkoon on unohtunut varsiselleri. Kermaviili on nähnyt jo aikoja sitten parasta ennen -päivänsä. Appelsiini on muuttunut ryppyiseksi eikä varmaan kelpaa enää kenellekään.

Vältä kiusaus. Älä heitä roskikseen. Hukkaruokaa pystyy vähentämään, kun viitsii nähdä hiukan vaivaa.

– Haista, maista ja käytä silmiäsi. Nahistunut porkkana ei ole käyttökelvoton, eikä yhdestä reunastaan mustunut kukkakaali ole vielä matkalla biojätteeseen, sanoo kestävän kulutuksen ja ruokahävikin asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

Tärkeintä Elina Ovaskaisen mielestä on se, että ennen kauppaan lähtöä tekee jääkaappitarkastuksen ja käyttää hyväkseen ne raaka-aineet, joita kaapista jo löytyy.

– Pidä välillä jääkaapin tyhjennyspäiviä. Älä osta uutta, kun käyttökelpoista tavaraa kerran löytyy kotoa.

Hän vinkkaa, että Saa syödä! -sivustolta löytyy reseptihaku, johon voi syöttää raaka-aineen, ja hakukone ehdottaa sen pohjalta reseptejä.

Eniten kotitalouksissa menee hukkaan kasviksia ja hedelmiä sekä leipää.

– Niiden hävikkiin voimme oikeasti vaikuttaa, sillä niitä myydään myös yksittäin. Tiedosta siis, mikä on sinun kotitaloutesi tyypillisin hävikkiruoka.

Ovaskainen muistuttaa, että hinnan ei kannata antaa ohjata valintoja.

– Älä osta isoa pakkausta vain halvemman kilohinnan vuoksi, jos osa siitä jää käyttämättä.

Hävikintorjunta on siis sitä, että emme päästä tuotteita pilaantumaan, ja toisaalta sitä, että emme heitä hiukan nahistuneita kasviksia ja hedelmiä pois.

– On hyvä erottaa parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero. Esimerkiksi monet hapanmaitotuotteet ovat aivan käyttökelpoisia pitkään parasta ennen -päivän jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä on syytä kuitenkin ottaa vakavasti. Esimerkiksi kalatuotteita ei saa käyttää tuon päivämäärän jälkeen.

Elina Ovaskaisen mukaan paras hävikintorjuntakeino on käyttää mielikuvitusta.

– Varsinkin kasviksia voi käyttää melko vapaasti monenlaisissa ruoissa, vaikka reseptissä ei juuri sitä kyseistä raaka-ainetta mainittaisikaan. Ja harvassa ruoassa lopputulos on grammoista tai millilitroista kiinni. Rento kokkaaminen on ekologista, silloin tulevat ne jääkaapissa lojuvat jämätkin käytettyä, Ovaskainen muistuttaa.

Kasvispiirakka

pellillinen

Taikina:

150 g voita tai margariinia
1 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaviiliä, rahkaa, ranskankermaa tai jugurttia
 
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sekoita pehmeä rasva jauhojen joukkoon.

Lisää kermaviili, rahka, ranskankerma tai jugurtti. Vältä vaivaamista, jottei taikina sitkisty. Kiedo kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa.

Levitä pellille leivinpaperi ja kauli taikinasta levy.

Täyte:

2 sipulia
½ kiinankaali ja/tai keräkaalia suikaleina
porkkanoita, paprikaa, parsakaalia, kukkakaalia
öljyä kasvisten kuullottamiseen
1 kasvisliemikuutio
1 dl vettä
erilaisia yrttejä (meirami, oregano, basilika)
mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
n. 150 g juustoraastetta
 
Kuori ja suikaloi sipuli.

Kuori ja pilko muutkin kasvikset.

Kuullota kasviksia öljyssä ja lisää mausteet, kasvisliemikuutio sekä vesi. Anna hautua noin 15 minuuttia kannen alla.

Maista täytettä ja mausta lisää oman makusi mukaan.

Levitä täyte taikinan päälle ja ripottele päälle juustoraaste.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Mausteinen fenkoli- tomaattikeitto

4–6 hengelle

1–2 fenkolia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 rkl öljyä
800 g tomaattimurskaa ja/tai tomaatteja
n. 1 l vettä
1 appelsiinin mehu
2 dl linssejä
1–2 kasvisliemikuutiota
kuivattua chiliä oman maun mukaan
pippuria
suolaa
sokeria
(kermaa, ranskankermaa tai kermaviiliä)
 
Pese ja pilko fenkolit. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota kattilassa öljyssä kasviksia ja juustokuminaa muutama minuutti ja lisää tomaattimurska ja mahdolliset pilkotut tomaatit.

Lisää vesi, appelsiinimehu ja linssit.

Keitä keittoa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai linssien keitto-ohjeen mukaan. Lisää loput mausteet ja kokeile fenkolien kypsyys.

Soseuta keitto lopuksi. Tarjoile esimerkiksi kuivasta leivästä tehtyjen krutonkien kanssa.

Jos haluat pehmentää keiton makua, viimeistele keitto kermalla, ranskankermalla tai kermaviilillä.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic