Teemajutut

Rustiikkinen galette paistuu ilman piirakkavuokaa

Ranskalainen piiras, galette, tehdään rennolla otteella rustiikkisen näköiseksi suoraan leivinpaperille.

Galette on helppo, nopea ja kaunis tarjottava, jonka täytteeksi sopii niin suolainen kuin makeakin täyte. Tässä ohjeessa on suolainen täyte pienellä makealla vivahteella.

Purjo paahtuu ihanan pehmeäksi taikinakuoressa ja vuohenjuusto antaa juuri sopivasti suolaisuutta ja makua. Hunaja kruunaa kokonaisuuden.

Hunajainen purjo-…vuohenjuustogalette

Piirakkapohja:

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

100 g kylmää voita

½ dl smetanaa tai kermaviiliä

2 tl sitruunamehua

½ dl kylmää vettä

Täyte:

1 keskikokoinen purjo

2 valkosipulinkynttä

1 pkt vuohenjuustoa (180 g pötkö)

suolaa, mustapippuria

loraus oliiviöljyä

hunajaa

pari oksaa timjamia

parmesaania

Sekoita taikinan kuivat ainekset keskenään. Voit korvata osan vehnäjauhoista halutessasi esimerkiksi speltti- tai durumjauhoilla.

Kuutioi voi ja nypi sekaan. Sekoita nopeasti joukkoon smetana, sitruunanmehu ja jääkylmä vesi. Muotoile palloksi ja laita kelmun sisään.

Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele. Leikkaa se noin sentin paksuisiksi siivuiksi.

Kauli taikina pyöreäksi (halkaisija 30 cm) levyksi. Levitä pohjalle silputtu valkosipuli. Levitä purjoviipaleet ja vuohenjuusto keskelle siten, että reunoille jää noin 4 cm tyhjää. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria, ja lisää reilu loraus oliiviöljyä. Käännä reunat täytteen päälle.

Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniin värin. Lisää hunaja, timjami ja hieman raastettua parmesaania viimeisen viiden minuutin ajaksi.

Anna galetten vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele vielä tuoreella timjamilla ja hunajalla.

Tuoreimpia artikkeleita