Teema

Ryhävalaan viuhahduksia Samananlahden aallokossa

Suolainen merivesi iskee vasten kasvoja. Silmiä kirvelee. Kymmenmetrisen aluksen keula syöksyy aallon pohjalle ja nousee takaisin kohti taivasta. Vatsaa vääntää.

Etukannelle hoippunut apumies heittelee sadetakkeja ensimmäisille penkkiriveille. Liian myöhään. Vaatteet ovat yltä päältä märkänä.

Tästä piti tulla nautinnollinen valaidenkatselupäivä aurinkoisella Samananlahdella, mutta se muuttui kylmäksi kyydiksi kipparin kiireilyn vuoksi. Liian kova vauhti vastatuuleen heitti keulan pärskeet matkustajien syliin.

Lopulta moottorit hiljenevät. Vene kiertää ympyrää tyhjäkäynnillä. Samassa puuhassa näyttää olevan pari muutakin alusta.

Peräkannelta kuuluu huutoa. Matkustajat kurkottavat kaulaansa vasemmalle puolelle. Meri pyörteilee, musta selkäevä vilahtaa vedessä. Pyrstökin käväisee pinnalla.

Kamerat räpsyvät. Useimmissa kuvissa näkyy aluksen tukirakenteita tai naapurin niska.

Näytelmä toistuu pian uudelleen. Väärällä puolella istuvat menettävät suuren nisäkkään viuhahduksen.

Alus pyörii pitkään tuloksetta. Vielä kerran selkä nousee pintaan ja katoaa saman tien. Veden alle liukuva pyrstö on hyvästijättö yleisölle.

Näkemättä jää 12–16 metrin ja 30–40 tonnin edestä ryhävalasta, samoin dokumenteista tutut vesisuihkut ja komeat hypyt vedenpinnan yläpuolelle. Uroksen lauluakaan ei kuultu.

Kuljettaja lisää kierroksia ja kääntää aluksen kohti satamaa. Reissun kruunaa mauton kotiruoka rantaravintolassa.

Toivottavasti 150 euron retkimaksu meni edes hyvään tarkoitukseen.

Tuhannet Pohjois-Atlantin ryhävalaat suuntaavat talveksi lemmenlomalle Karibian lämpimiin vesiin. Siellä olosuhteet ovat suosiolliset lisääntymiselle ja poikasen hoitamiselle.

Samanan niemimaan ympäristö on yksi valaiden suosikkipaikoista. Matkailuyrittäjät kuljettavat turisteja veneillä katsomaan eläimiä merelle.

Suurten nisäkkäiden näkeminen ei ole aina varmaa. Pilkahdus selästä ja kolmionmuotoisesta pyrstöstä jää usein matkan anniksi.

Sesonki kestää tammikuun puolivälistä maaliskuulle. Kesäkaudeksi valaat palaavat kotiseudulleen pohjoiseen.

Kalle Finnilä

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic