Teema

Saako kärryä vetää kärryn takavalot pimeinä?

Auto ja liikenne-sivun lukijaa pohdituttavat peräkärryjen takavalot. Pitääkö niiden palaa myös päiväaikaan, kuten hän muistelee?

Miten kärryjen takavaloja on käytettävä, tarkastaja Tuomas Peltokangas Trafista?

– Perävaunun takavalojen pitää palaa aina silloin, kun autonkin takavalot palavat.

– Auton huomiovalojen palaessa eivät auton takavalot välttämättä pala, jolloin eivät pala myöskään perävaunun valot.

Tarkoittaako tämä sitä, että huomiovaloilla varustetuilla autoilla saa vetää päiväaikaan vetää pimeää kärryä? Eli takavalot eivät palaisi kummassakaan ajoneuvossa?

– Autossa pitää aina käyttää joko huomiovaloja tai ajovaloja. Auton huomiovalokytkentä voi kuitenkin olla sellainen, että auton takavalot eivät pala, jolloin eivät pala perävaununkaan valot. Muusta syystä auton takavalot ja kärryn valot eivät saa olla pimeänä.

Mitä muuta perävaunun valoista määrätään?

– Jos on kyse kevytperävaunusta, on siitä löydyttävä taka-, jarru- ja suuntavalaisimet sekä rekisterikilven valaisin ja sumuvalaisin.

– O2-luokan perävaunuun tarvitaan myös peruutusvalaisin. O2-luokan vaunun kokonaismassa on suurempi kuin 750 kiloa, mutta enintään 3 500 kiloa.

– Etuvalaisimet tarvitaan, jos perävaunun leveys on yli 1,6 metriä ja sivuvalaisimet, jos perävaunun pituus on yli 6 metriä.

Perävaunuissa kiellettyjä ovat autoissa käytettävät kauko-, lähi-, etusumu- ja pysäköintivalaisin sekä lisävarusteina asennettavat kulma-, ulko- ja apuvalaisimet.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic