Teema

Saako lomailija apua terveyskeskuksesta?

Kesken lomamatkan voi joutua hakeutumaan lääkäriin. Kiireellinen ensihoito annetaan aina, sanoo päivystyksen vastuulääkäri Riku Munkki. Hän työskentelee Kuusamossa, joka yksi Suomen suosituimpia mökkipaikkakuntia.

Minkälaisia terveyspalveluja ulkopaikkakuntalainen voi saada?

– Päivystyksessä hoidetaan ne asiat, jotka vaativat kiireellistä arviota paikan päällä. Jos päivystyksen tarve epäilyttää, asian voi tarkistaa ensin puhelimitse. Ajanvarausvastaanotto ja kiireettömien asioiden hoito on yleensä varattu vain oman paikkakunnan asukkaille.

Millaiset asiat pitää hoitaa kotipaikkakunnalla?

– Kiireellisetkin puhelimessa tai sähköisesti hoituvat asiat kuten jo loppuneiden reseptien uusimiset voi yleensä hoitaa oman paikkakunnan kautta.

Lisäksi jos asia voi odottaa kotiinpaluuseen asti ilman merkittävää haittaa, hoidetaan se ensisijaisesti kotipaikkakunnalla. Vastaavasti mikäli joudutaan osastohoitoon ja se vähänkään pitkittyy, pyritään tekemään siirto omalle paikkakunnalle heti, kun se on turvallisesti mahdollista.

Miten kannattaa varautua siihen, että joutuu lomamatkalla hakeutumaan päivystykseen?

– Varautumiseksi riittävät samat asiat kuin kotipaikkakunnallakin. Henkilöllisyystodistus on hyvä olla mukana, mutta sen puute ei ole este päivystykseen hakeutumiselle.

Voimassa olevasta kotilääkityksestä olisi hyvä olla tieto mukana, koska Kanta-arkiston kautta on hankala löytää ajantasaisia lääketietoja.

Lomakausina matkailualueilla kannattaa varautua myös kohtalaisella kärsivällisyydellä.