Teema

Saako Marevan-potilas syödä vihreitä kasviksia?

Arviolta 200 000 suomalaista käyttää verenohennuslääkkeitä, joista tunnetuin on Marevan-kauppanimellä myytävä varfariini.

Pitääkö paikkansa, että vihreät kasvikset ovat Marevanin käyttäjiltä kielletty, Sydänliiton ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Tuija Pusa?

– Ei. Toisin kuin usein luullaan, varfariinia käyttävän kannattaa syödä vihreitä kasviksia säännöllisesti ja kohtuullisen runsaasti.

– Mitkään vihreät kasvikset eivät ole kokonaan kiellettyjä. Turvallisia ovat muun muassa kiivi, kurkku tai salaatit.

– Sen sijaan esimerkiksi ruusukaali, lehtikaali, pinaatti, nokkonen ja tummanvihreät yrtit sisältävät runsaasti k-vitamiinia, joten niitä kannattaa syödä kohtuullisina annoksina.

Mistä väärä käsitys johtuu?

– Vihreissä vihanneksissa on runsaasti k-vitamiinia, jolla on tärkeä rooli veren hyytymissysteemissä ja joka on varfariinin vaikutuskohde. Poikkeavan suuret tai pienet määrät k-vitamiinia sekoittavat lääkehoidon tasapainoa.

– Nykyään tiedetään, että veren hyytymistasapaino heittelee paljon helpommin silloin, kun k-vitamiinia vältetään kokonaan kuin silloin, jos k-vitamiinin saanti on säännöllistä ja runsasta.

– K-vitamiinia ei kannata vältellä, koska se on tärkeää luuston terveydelle. Lisäksi kasviksissa on runsaasti terveyttä edistäviä yhdisteitä.

Mikä on sopiva määrä?

– Se on aina tapauskohtaista. Jos vihreitä kasviksia on vältellyt ja hyytymisarvo on tasapainossa, niitä lisätään vähitellen hyytymistasapainoa seuraten. Marevan-lääkitys sovitetaan aina ruokavalioon.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic