fbpx
Teema

Saako sähköpyörällä ajaa maastossa ilman maanomistajan lupaa? Missä vaiheessa tehokas pyörä rinnastetaan mopoon?

Jokamiehenoikeudella saa muun muassa liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä.
Sähköpyörä katsotaan moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi, jos sillä voi ajaa kovempaa kuin 25 kilometriä tunnissa. Kuva: CLEMENS BILAN
Sähköpyörä katsotaan moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi, jos sillä voi ajaa kovempaa kuin 25 kilometriä tunnissa. Kuva: CLEMENS BILAN

Jokamiehenoikeus tarkoittaa jokaisen mahdollisuutta liikkua omin voimin luonnossa, oleskella ja kerätä tiettyjä luonnontuotteita, kuten marjoja, sieniä ja maahan pudonneita käpyjä. Jokamiehenoikeudella saa muun muassa liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnon niityillä ja vesistöissä.

Koskevatko jokamiehenoikeudet myös sähköpyöräilijää, Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen?

– Jokamiehenoikeudet koskevat myös pyöräilijää ja sähköavusteista pyörää. Sähköavusteinen pyörä rinnastetaan ajoneuvolaissa polkupyöräksi, jos siinä on enintään 250 watin tehoinen sähkömoottori, sen moottori toimii vain poljettaessa ja se kytkeytyy pois toiminnasta nopeuden saavuttaessa 25 km/h.

– Jos teho ylittyy, pyörä katsotaan moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi ja sen ajamiseen tarvitsee maastossa maanomistajan luvan.

– Lisäksi aina täytyy ottaa huomioon, ettei pyöräilystä synny haittaa alueella. Riippuu paljon siitä mihin aluetta käytetään. Siksi esimerkiksi pelloilla ei saa ajaa, se pilaa viljelyt. Myös esimerkiksi taimikossa on hankala pyöräillä vahingoittamatta taimia, silloin siellä ei saa ajaa jokamiehenoikeuksista huolimatta.

Ovatko mopoiksi luettavat sähköpyörät ongelmaksi maastossa?

– Sellaisia on vielä hyvin vähän. Paljon suurempi ongelma on tällä hetkellä se, että varsinaisilla mopoilla, mönkijöillä ja moottorikelkoilla ajetaan maastossa ilman maanomistajan lupaa.

– Maastossa mopoilu on useimmiten samanlaista piittaamattomuutta kuin vaikka roskaaminen. Tiedetään, ettei niin saa tehdä, mutta tehdään silti.

Koskevatko jokamiehenoikeudet myös ryhmässä tehtäviä, järjestettyjä pyöräretkiä?

– Jos toiminta aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maankäytölle, tai vahingon riski kasvaa, silloin tarvitaan maanomistajan lupa. Tämä arviointi on tapahtuman järjestäjän vastuulla.

– Yhteiset retket pyörällä tai jalan tarvitsevat harvoin lupia. Sen sijaan tapahtumat, joissa esimerkiksi merkitään reittejä maastoon ja joissa on huoltopisteitä ja maalialueita, tarvitsevat usein luvan.

Saako kansallispuistoissa ja suojelualueilla pyöräillä?

– Jollain alueilla saa ajaa merkityillä poluilla ja toisilla ei. On jokaisen omalla vastuulla ottaa selvää alueen määräyksistä, missä saa ajaa. Tähän ei ole joka paikkaan pätevää vastausta.

– Pehmeät ja märät polut kuluvat helpoimmin. Polkuja tehdään kestävöidään esimerkiksi pitkospuilla ja soraistuksella. Hyvin märkään aikaan poluilla liikkumista kannattaa välttää tai keskustella maanomistajan kanssa mahdollisesta kestävöinnistä. Kunnalta kannattaa kysellä reittejä maastopyöräilyyn.

Lue myös: Suomi on pyörämatkailijan toivemaa, mutta minne mennä ja miten retkeen kannattaa varautua? (6.5.2020)

Menot