fbpx
Teema

Saako vainajan tuhkasta tehdä timantin?

Millaisiin arkkuihin suomalaiset vainajat yleisimmin haudataan, Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen?

– Arkun valinta on hyvin henkilökohtainen asia. Usein arkusta halutaan vainajan arvojen mukainen ja näköinen. Suomessa on maailman ympäristöystävällisimmät arkut.

Kansalaisopistoissa järjestetään muun muassa arkku- ja uurnakursseja. Kuinka usein hautajaisissa käytetään itse tehtyä arkkua tai uurnaa?

– Niitä näkyy harvoin. Niissäkin pitää ottaa huomioon, että sallitut säännöt arkulle toteutuvat. Seurakunnat valvovat, mitä materiaaleja arkkuun tai uurnaan saa käyttää.

Saako vainajan tuhkasta tehdä timantin?

– Suomen lainsäädäntö ei toistaiseksi salli vainajan tuhkasta tehtyjä timantteja. Laki sanoo, että vuoden kuluttua tuhkauksesta tuhkat on haudattava yhteen paikkaan, joka voidaan nimetä ja osoittaa. Laki katsoo, että tuhkatimantti ei ole hautaamista.

Hautausalan messuilla on esitelty tuhkatimanttien lisäksi muun muassa uurnia, joissa näkyy vainajan ammatti. Esillä on ollut myös arkkuja, jotka on tehty puunrunkoon ja rottinkisia arkkuja. Kuinka nopeasti arkkutrendit saapuvat Suomeen?

– Varsin hitaasti. Vainajan valokuvista tehtyjä verhoiluja käytetään melko usein, mutta suuria erikoisuuksia näkee harvoin. Arkuissa vain mielikuvitus on rajana ja kaikki on mahdollista. Silloin pitää katsoa, että materiaalit ovat sellaisia, että ne voi haudata maahan tai tuhkata.

Menot