Teemajutut

Saaristolaisleipä sopii kuhan kaveriksi

Saaristolaisleipä sopii hyvin vaalean kalan kanssa tarjottavaksi.

Parasta leivässä on se, että se vain paranee vanhetessaan. Yleensä saaristolaisleipä saa tekeytyä jääkaapissa pari päivää paistamisen jälkeen. Leipä kestää jääkaapissa pitkäänkin, joten leipää voi halutessaan leipoa enemmän kerralla. Leipää voi voidella maun mukaan joko kerran tai useammin paistamisen aikana.

Saaristolaisleivästä ja kalasta saa myös hyviä leipiä. Täytä leipä joko savukalalla tai suolakalalla.

 

Saaristolaisleipä

2–3 leipää

 

1 l piimää

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl ruisjauhoja

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnä- tai kauraleseitä

1,5 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

 

Voitelu:

2 osaa vettä

1 osa siirappia

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Anna hiivan liueta piimään kunnolla. Lisää sen jälkeen muut aineet ja sekoita hyvin. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla vähintään kaksi tuntia. Kaada taikina 2–3 leipävuokaan ja kohota vielä vuoissa.

Paista 175-asteissa uunissa alatasolla noin 2 tuntia. Paistamisen puolivälissä sivele leivät siirappivedellä.

Jäähdytä leivät puhtaan keittiöpyyhkeen alla. Kun leivät ovat jäähtyneet, pane ne jääkaappiin tekeytymään.

 

15 tuoreinta

Päiväkohtaisia uutisia

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930