Teema

Safari on joka kerta erilainen luontokokemus

Minibussi tärisee ja heiluu kuoppaisella hiekkatiellä Samburun kansallispuistossa. Noin sadan neliökilometrin suuruinen luonnonpuisto on Kenian mittakaavassa pienehkö, mutta siitä huolimatta näkemisen arvoinen.

Puistoa halkova joki houkuttelee alueelle runsaasti eläimiä, ja ruohotasangon reunamilla kohoavat vuoret ovat erityisen kauniita auringon laskiessa. Mahdollisuudet nähdä leopardi ovat täällä kenties Kenian parhaat.

Heti puiston portin läpi tullessa näemme tien varressa joukon pitkäkaulaisia gerenukkeja eli kirahviantilooppeja kurkottelemassa lehtiä matalien puiden oksilta. Gerenukkien lisäksi Samburun erikoisuuksia ovat esimerkiksi grevynseepra ja verkkokirahvi, joita molempia pääsee yleensä ihailemaan safarilla. Myös norsut ovat täällä tavallinen näky.

 

Samburussa ilmasto on kuuma ja kuiva, ja lämpötila päiväsaikaan kolmenkymmenen tuntumassa. Keskipäivällä tasangolla ei kannata yrittää bongata eläimiä, sillä nekin etsiytyvät kasviston suojaan auringolta.

Eläimiä näkee eniten varhain aamulla ja jälleen illan lähestyessä, jolloin mahdollisuus nähdä kissaeläimiä on paras. Leopardien lisäksi Samburussa voi nähdä esimerkiksi leijonia.

Todennäköisyyksistä huolimatta safarilla on kyse pitkälti tuurista. Eettiset toimijat eivät jahtaa eläimiä tai häiritse niitä muilla tavoin.

– Safarilla ei koskaan ole takeita siitä, mitä eläimiä näkee, oppaamme toteaa, kun pysähdymme antamaan tilaa tien yli ylväästi astelevalle kirahvilaumalle.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic