Teema

Sähköauton ääripäät: B1-laatikko ja linjakas Tesla

Hybridejä, sähköautoja, vetykäyttöisiä polttokennoautoja. Mailien pituisia ruuhkia, mutta ei pakokaasun katkua. Kaupungin yllä leijuu merisumua, mutta ei pakokaasujen aiheuttamaa smogia.

Los Angeles on toista maata. Autoja on kyllä valtavasti, mutta niiden aiheuttamat ongelmat selvästi hallinnassa vaikkapa Pariisiin tai kiinalaisiin suurkaupunkeihin verrattuna.

Kalifornian ympäristölainsäädäntö ja ilmansuojelumääräykset ovat maailman tiukimmat. Se näkyy myös kaupungissa järjestettävässä autonäyttelyssä: totuus löytyy töpselistä.

Yksi odotetuista uutuuksista oli Teslan Model 3. Sitä ei aikaisemmin ole nähty autonäyttelyissä. Vastikään esiteltyä Tesla Roadsteria ei nähty vieläkään.

Yhdysvallat on elintärkeää markkina-aluetta eurooppalaisille luksusmerkeille. Kaliforniaan ei kuitenkaan voi rynnätä pelkkä polttomoottori edellä, joten BMW ja Porsche päätyivät tarjoamaan ostajille sähkömoottoreilla ryyditettyjä hybridiautomalleja.

Tosin Porschen osastolla komeilivat myös uudet 718 Boxster GTS, Cayman GTS sekä sokerina pohjalla raakaa rautaa 911 Carrera T:n muodossa: 370 hevosvoimaa ja huippunopeutta 290 kilometriä tunnissa.

– Joka neljäs Porsche myydään USA:ssa. Jos Kalifornia olisi itsenäinen valtio, se olisi viidenneksi suurin markkina-alueemme, Porschen johtokunnan jäsen Oliver Blume huomautti.

Sähköautojen yleistymisen edellytys Yhdysvalloissa näyttää olevan se , ettei ostajan tarvitse tinkiä mistään – ei suorituskyvystä, mukavuudesta, ylellisyydestä tai varustelusta.

BMW harkitsee Minin muuttamista Yhdysvalloissa pelkästään sähköautomerkiksi. Daimler pohtii samaa Smartin suhteen. Täyssähköinen Mini esiteltiin konseptimallina syksyllä Frankfurtissa, ja Smartin vastaava versio on jo valmis tuote.

Los Angelesin ensimmäinen autonäyttely järjestettiin 110 vuotta sitten, 1907. Vuoteen 2017 mennessä perinteinen autokatselmus on muuttunut yhä selvemmin monialaiseksi tiede- ja teknologiatapahtumaksi, jossa autot toimivat erilaisten sovellusten ja järjestelmien alustoina ja kuluttajaliittyminä.

Sähköistymisen lisäksi huomion varastavat uudet liikkumispalvelut, jakamistalous, yhteistoiminnalliset autot ja robottiteknologia. Monilla näistä alueista amerikkalaiset ovat jo Eurooppaa pidemmällä.