Teema

Saisiko olla kahvia pihvissä? Kyllä, kiitos!

Moni rakastaa kahvia, mutta harva on maistanut suolaisia kahviruokia. Maailmalla kahvi on nouseva ruokatrendi. Japanissa lanseerattiin vastikään teollisesti tuotettu kahvivoi, josta povataan haastajaa maapähkinävoille.

Useat huippukokit ovat innostuneet kokeilemaan, kuinka kahvin aromit saisi parhaiten tuotua osaksi ateriaa muuallakin kuin kastikkeissa.

Ongelmaksi on koettu se, että keitetty kahvi ei nestemäisenä sovellu aina kovin hyvin maustamaan kiinteitä aineksia. Lisäksi se muuttuu ajan kanssa kitkeräksi.

Ammattikokkien käsikirja The Modernist Cuisine suositteleekin kokeilemaan kahviaromin uuttamista pavuista joko alkoholiin tai voihin.

Kokeilin kahvivoin valmistamista yksinkertaisella menetelmällä, joka toimi hyvin kotioloissakin. Kahvipapujen ja voin lämmittäminen lasipurkissa kuumassa vesihauteessa usean tunnin ajan toi voihin selvästi havaittavan kahviaromin, mutta ei tippaakaan kitkeryyttä.

Käytin valmistamaani kahvivoita sekä pihvin paistamisessa, kastikkeen maustamisessa että jälkiruoassa. Lisäksi maustoin kahvipavuilla punajuurien marinadin ja pikakahvimuruilla pihvin mausteseoksen.

Lopputuloksesta tuli tyylikäs kokonaisuus, jossa kahvi maistui siltä kuin se yleensä tuoksuu, mutta ei kuitenkaan jyrännyt täysin alleen naudan, punajuuren ja pinaatin omia aromeja.

Kahvivoi

200 g (kirkastettua) voita
100 g tummaksi paahdettuja kahvipapuja
 
Etsi iso hillopurkki ja desinfioi se tarvittaessa kiehuvalla vedellä.

Leikkaa voi palasiksi ja lusikoi purkkiin. Heitä joukkoon kahvipavut.

Sulje purkki tiiviisti ja nosta ison kattilan pohjalle. Täytä kattila vedellä siten, että vesi ulottuu lähes purkin kannen korkeudelle.

Lämmitä vesi 90-asteiseksi eli melkein kiehumispisteeseen. Tällöin vesi alkaa hieman höyrytä, mutta ei vielä kupli. Anna hautua tässä lämpötilassa noin neljä tuntia.

Nosta purkki varovasti kattilasta ja erottele voisula kahvipavuista siilaamalla se suoraan säilytysastiaan. Voisula on käyttövalmista heti. Jääkaapissa se säilyy kiinteänä useita päiviä tavallisen voin tapaan.

Kahvi-pippuripihvit

4 hengelle

600 g naudan sisäfilettä
2 tl karkeaa merisuolaa
2 tl viherpippuria
2 tl rosepippuria
1 tl valkosipulirouhetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl chilijauhetta
2 rkl pikakahvijauhetta
2 rkl rypsiöljyä
4 rkl kahvivoita
 
Jauha suola ja pippurit morttelissa. Sekoita joukkoon loput kuivat ainekset.

Hiero seosta reilusti sisäfileen päälle, kääri tuorekelmuun ja laita vähintään pariksi tunniksi jääkaappiin.

Nosta file huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Pyyhi suurin osa mausteseoksesta pois talouspaperilla.

Paista file kokonaisena rypsiöljyssä ja aiemmin valmistetussa kahvivoissa kääntelemällä sitä noin 15 sekunnin välein. Lusikoi sisäfileen päälle joka välissä pannulta kahvivoi-öljy-seosta.

Jos käytössäsi on lihalämpömittari, paista file 54-asteiseksi. Silloin sisäfileen pinta tuntuu sormella painettaessa yhtä pehmeältä kuin peukalon ja etusormen välinen lihas. Nosta file pannulta, kääri folioon ja anna vetäytyä lämpimässä noin 10–15 minuuttia. Jos file on kovin suurikokoinen, laita se hetkeksi uuniin.

Leikkaa file pihveiksi vasta tarjoiluhetkellä.

Kahvimarinoidut punajuuret

4 punajuurta

1–2 dl karkeaa merisuolaa
2–3 rosmariininoksaa
1–2 dl rypsiöljyä
2 rkl kahvipapuja
1 dl pinaatinlehtiä
 
Kuori punajuuret. Kaada pienen uunivuoan pohjalle noin senttimetrin korkuinen kerros merisuolaa ja asettele punajuuret sen päälle. Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin noin tunniksi.

Paloittele kypsyneet punajuuret kahdeksaan osaan ja aseta pienen kattilan pohjalle. Valuta päälle sen verran rypsiöljyä, että juurikkaat peittyvät kokonaan. Lisää joukkoon kahvipavut ja rosmariinit. Anna marinoitua huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

Kun muu ruoka on lähes valmis, nosta juurikkaat marinadista. Paista niihin paistopinta marinadiöljyssä pinaatinlehtien kanssa.

Kahvi-punaviinikastike

1 porkkana
1 punasipuli
1 valkosipuli
2 rosmariininoksaa
1 tl rosepippuria
1 rkl rypsiöljyä
5 dl punaviiniä
5 dl vettä
1 rkl häränlihafondia
3 laakerinlehteä
2 palaa tummaa suklaata
2 rkl valmista kahvivoita
 
Pese, kuori ja pilko porkkana. Pilko sipulit kuorineen ja paahda ne, porkkanat, rosmariini ja rosepippuri tummiksi kattilassa öljytilkassa. Lisää joukkoon punaviini ja kiehauta. Lisää vesi, fondi sekä mausteet.

Hauduta lientä keskilämmöllä, kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet. Valuta neste siivilän läpi puhtaaseen kattilaan ja lämmitä.

Rouhi joukkoon suklaa. Kun se on sulanut, lisää joukkoon vielä aiemmin valmistettu kahvivoi ja vatkaa koko ajan, kunnes kastike on notkeaa ja kiiltävää. Tarjoile heti.

Päivän lehti

4.6.2020