Teema

Samettiset juureskeitot lämmittävät vatsan ja mielen

Eniten aikaa ja vaivaa keittojen tekemisessä vaatii vihannesten kuoriminen ja pilkkominen. Jos mahdottomasti laiskottaa, tämän vaiheen voi hypätä yli ja ostaa joko valmiiksi pilkottuja juureksia tai valmiita kasvissoseita, joita löytyy nykyisin vihannesosastoilta.

Meksikolainen tomaattikeitto on monipuolinen kokonaisuus, jossa keiton joukkoon lisätään erilaisia höysteitä, kuten avokadoa, chiliä, fetaa ja korianteria. Kokonaisuuden kruunaavat juustokuorrutetut maissilastut, joiden kanssa keitto nautitaan. Keiton päälle kannattaa annostella reilu nokare paksua jogurttia ja illallinen on valmis.

Punajuurikeitto puolestaan saa olemukseensa vivahduksen borssikeitosta, kun sen joukkoon lisätään suolakurkunpaloja sekä smetanaa.

Juuriselleri on turhan vähälle huomiolle jäänyt juures, josta saa valmistettua suloisen pehmeää keittoa. Maltillinen maku ryhdistyy päälle ripoteltavista, paahdetuista brysselinkaalin lehdistä.

Keiton makua voi varioida myös kokeilemalla erilaisia kermoja. Perinteisen ruokakerman lisäksi tarjolla on muun muassa kaurakermaa sekä maustettuja ruokakermoja.

Meksikolainen tomaattikeitto

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

öljyä paistamiseen

1 prk tomaattimurskaa

3 dl vettä

1 dl rikottuja ohrasuurimoita

1 kasvisliemikuutio

1 avokado

1 lime

1 chilipalko

100 g fetajuustoa

paksua luonnonjogurttia

korianteria

maissilastuja

cheddar-juustoraastetta

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.

Lämmitä öljy ja kuullota sipuli ja valkosipuli siinä. Kaada joukkoon tomaattimurska, vesi ja ohrasuurimot. Kun keitto kiehuu, lisää liemikuutio ja anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia.

Keiton kiehuessa pilko avokado, lime ja chili. Nosta ne tarjolla yhdessä fetakuutioiden kanssa.

Annostele uunivuokaan maissilastuja ja ripottele niiden päälle juustoraastetta. Paahda uunissa grillivastuksen alla, kunnes juusto on sulanut.

Soseuta keitto ja tarjoa se yhdessä lisäkkeiden sekä jogurtin kanssa.

Nosta nachot pöytään.

Juurisellerikeitto

2 sipulia

300 g juuriselleriä

1 omena

4 ruokalusikallista oliiviöljyä

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

muutama oksa timjamia

1 dl kermaa

vettä

Paahdetut brysselinkaalin lehdet

100 g brysselinkaalta

2 rkl öljyä

suolaa

pippuria

Kuori ja pilko sipuli, juuriselleri ja omena.

Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulit. Kuullota niitä viisi minuuttia ja lisää juurisellerin sekä omenan palat. Paista kolme minuuttia ja kaada vesi joukkoon. Lisää kasvisliemikuutio ja timjami. Anna kypsyä noin puoli tuntia tai kunnes juurisellerin palat ovat pehmenneet.

Työstä sillä välin brysselinkaalit. Leikkaa kanta pois ja irrota uloimmat lehdet. Sen jälkeen leikkaa kantaa vähän lisää pois ja irrota lehtiä kerros kerrokselta. Nosta lehdet kulhoon. Kaada päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa sekä mustapippuria. Sekoita.

Kaada kaalinlehdet leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes lehdet ovat saaneet sopivasti väriä.

Soseuta keitto ja lisää kerma. Jos keitto on makuusi liian paksu, lisää nestettä.

Punajuurikeitto

1 sipuli

1 omena

400 g punajuurta

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

7 dl l vettä

kasvisliemikuutio

muutama oksa timjamia

mustapippuria maun mukaan

100 g fetajuustoa

Paistetut herkkusienet

2 herkkusientä

1 rkl voita

Kuori ja pilko sipuli, omena ja punajuuret. Laita leivinpaperi leikkuulaudan päälle, jos et halua punajuuren värin tarttuvan.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia viisi minuuttia. Lisää vesi, liemikuutio ja mausteet. Kun keitto kiehuu, lisää liemikuutio.

Anna kiehua maltillisella lämmöllä 40–45 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät.

Keiton kypsyessä, pilko sienet ja kuumenna niitä kuumalla pannulla. Kun vettä on haihtunut noin 10 minuutin ajan, lisää nokare voita ja paista kauniin ruskeiksi. Nosta sienet sivuun odottamaan.

Murusta feta keittoon. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Tarjoa herkkusienien sekä smetanan ja suolakurkkujen kanssa.

Bataatti-limekeitto

1 bataatti

1 sipuli

1 porkkana

1 valkosipulinkynsi

6 dl vettä

1 liemikuutio

1 lime

1 dl kermaa

½ rkl hunajaa

mustapippuria

suolaa

Kuori ja pilko bataatti, valkosipuli, sipuli ja porkkana. Kuullota vihanneksia pannulla. Kaada joukkoon vesi ja anna kiehahtaa. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon liemikuutio.

Keitä noin vartti tai kunnes vihannekset ovat kypsiä. Purista joukkoon limen mehu. Soseuta ja kaada kerma joukkoon.

Maista keittoa ja mausta se pippurilla, suolalla ja hunajalla.