Teema

Sämpylät tekevät itse itsensä

Mikäpä olisi aamulla ihanampaa kuin vastapaistettu leipä. Harva kuitenkaan jaksaa herätä varhain vaivaamaan taikinaa. Pelastus löytyy yön yli kohotettavasta taikinasta.

Myös taikinan teko on näissä sämpylöissä varsin yksinkertaista, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Jotta sämpylöistä tulee kunnolla kuohkeita, ne vaativat ainakin 10 tuntia kohottamisen. Taikinan voi hyvin valmistaa jo päivää aikaisemmin jääkaappiin odottamaan, sillä se säilyy jääkaapissa useamman vuorokauden.

Sämpylöitä ei tarvitse vaivata ennen paistamista, vaan taikinasta nostellaan lusikoilla kekoja uunipellille. Tavallista pidemmän paistoajan ansiosta sämpylöihin muodostuu herkullisen rapea kuori ja kuohkea sisus.

Yön yli kohotettavat sämpylät

3 dl vettä

0,5 tl kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

noin 5 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 dl ruisjauhoja

Sekoita kaikki aineet isolla lusikalla tai puulastalla kulhossa. Vesi saa olla kylmää. Taikinasta tulee hiukan velliä paksumpaa. Mämmimäinen koostumus on hyvä.

Peitä taikinakulho kelmulla ja leivinliinalla. Jätä huoneenlämpöön seisomaan yön yli. Jos haluat nostattaa taikinaa pidempään, nosta se jääkaappiin.

Nostele kahdella lusikalla taikinasta kekoja leivinpaperille. Paista 225 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita ja kumisevat pohjaan koputettaessa.