Teema

Sarjakuvasankarit kiipeilevät Brysselissä talojen seinillä

Grand Place eli keskusaukio vetää matkailijat puoleensa Brysselin vanhankaupungin sokkelossa. Tuore kultaus loistaa kiltatalojen koristeissa ja kaupungintalon torni kohoaa korkeuksiin.

Aukiolta kävelijöiden virta vie Manneken Pis -patsaalle. Pissaavalla pikkupojalla on noin tuhat erilaista vaatekertaa, myös lapinpuku Suomesta. Puvuille on avattu uusi museo patsaan läheisyyteen.

Jos olet Brysselissä vappuaattona, iltakuudeksi kannattaa suunnata tuolle patsaalle. Silloin suomalaiset lakittavat pikkupojan.

Bryssel on art nouveau -tyylin kaupunki. Tuo suomalaisittain jugendina tunnettu tyyli oli muodissa 1900-luvun alkupuolella. Koristeelliset rakennukset ovat hajallaan eri puolilla, yhtenäisiä kortteleita ei ole.

Arkkitehti Victor Hortan kotitalo vuodelta 1901 on kokonaistaideteos keskustan eteläpuolella. Talon ulkoasu ei vielä vakuuta, mutta portaikko talon sisällä on upea.

Jos et jaksa lähteä Hortan talolle saakka, niin sarjakuvamuseossa yhdistyy jugendin koristeellisuus ja belgialaisen sarjakuvan historia. Rakennus on Hortan suunnittelema, alun perin tekstiilien tukkukauppa.

Belgiassa on vahva aikuisten sarjakuvan perinne. Bryssel mainostaakin itseään sarjakuvan pääkaupunkina.

Kaupungilla voi nähdä kymmeniä sarjakuva-aiheisia seinämaalauksia. Osta matkailuinfosta eurolla kartta ja tee kävelykierros.

Sunnuntai on paras päivä käydä kirpputorilla Marolles-kaupunginosassa. Place du Jeu de Balle -aukio täyttyy tavarasta. Täältä voi ostaa afrikkalaiset naamiot ja puuveistokset.

Sablonin aukion kojuissa myydään kalliimpaa vanhaa tavaraa. Seudun antiikkiliikkeistä voi löytää täytetyn antiloopin.

Taidemuseoiden keskittymässä erikoisin on surrealistimaalari Rene Magritten elämäntyöstä kertova museo.

Useimmat museot ovat kiinni maanantaisin, mutta olut- ja suklaamuseot ovat avoinna joka päivä. Ne sijaitsevat kätevästi keskusaukion laidoilla.

Pikaretki ulos keskustasta onnistuu helpoiten ratikalla.

Ratikka 44 lähtee Montgomeryn metroasemalta Tervuerenin kylään. Matkalla ohitetaan puistoja, lähetystöjä ja isoja omakotitaloja. Istu eteläpuolella, niin näet pian lähdön jälkeen kulmikkaan art deco -palatsin, joka valmistui pankkiiri Adolphe Stocletille 1911.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic