Teema

Seatin suojelusenkeli määrää puhaltamaan

Tätä on ehdotettu usein liikennekuolemien vähentämiseksi: auto ei saisi käynnistyä lainkaan, elleivät turvavyöt ole ja pysy kiinni.

Espanjalainen Seat tekee nyt unelmasta totta. Järjestelmä on toteutettu konseptiauto Leon Cristobalissa, joka esiteltiin Smart City Expo -tapahtumassa Barcelonassa.

Suojelusenkelin tapaan kuljettajaa vartioivassa Cristobalissa on kaikkiaan 19 eri turvatoimintoa.

Auto ei käynnisty myöskään silloin, jos kuljettaja puhaltaa alkometriin liikaa promilleja.

Ajaminen ilman turvavyötä tai päihtyneenä ovat yhdessä ylinopeuden kanssa yleisimmät kuolinsyyt auto-onnettomuuksissa Euroopassa. Seatissa onkin toteutettu mahdollisuus myös rajoittaa auton enimmäisnopeutta.

Seat arvioi, että jos puolessa autoista olisi varusteena kaikki edellä mainitut ominaisuudet, liikennekuolemien määrä tippuisi 40 prosenttia.

Nopeasti toteutettava uusi ominaisuus olisi varmasti Cristobalin ”maaginen” taustapeili, joka eliminoi kokonaan auton sivuille jäävät kuolleet kulmat.

Itse asiassa kyse ei olekaan enää peilistä, vaan laajakuvaa välittävästä kojelautakamerasta. Se on sijoitettu normaalin taustapeilin paikalle ja näyttää live-kuvana, mitä auton takana ja sivuilla tapahtuu.

Cristobalissa on lisäksi ”musta laatikko”. Jos kuljettaja jarruttaa äkisti, kamera käynnistyy ja tallettaa kaiken auton edessä tapahtuvan vähintään kymmenen sekunnin ajalta.

Muistiin otetaan myös auton parametrit kuten nopeus ja jarrutusmatka. Tiedoista voi olla apua onnettomuutta ratkottaessa.

Päivän lehti

11.7.2020