Teema

Silakkalaatikko on retroruokaa maukkaimmillaan

Silakkalaatikkoa soisi löytyvän ruokapöydistä useammin. Hieno ja monipuolinen kotimainen silakka yhdistetään siinä suomalaisille niin rakkaaseen perunaan yksinkertaisella reseptillä, vähän paikkakunnasta riippuen siansivulla tai ilman.

Entisestä, kaikille tutusta arkiruoasta on tullut varsinkin nuorimmille sukupolville vieras ruokalaji. Mitäpä jos teillä syötäisiin tällä viikolla herkullista silakkalaatikkoa? Ihan jo suomalaisen ruokaperinteen kunniaksi.

Silakkalaatikko

300 g silakkafileitä

½ tl suolaa

700 g kiinteitä perunoita

1 keltasipuli

200 g sian kylkisiivuja tai pekonia

1 dl tuoretta tilliä

voita voiteluun

½ tl suolaa

3 kananmunaa

7 dl täysmaitoa

5 maustepippuria

hiukan valkopippuria

1 tl suolaa

Saksi silakkafileet kolmeen osaan. Laita palat kulhoon ja lisää puoli teelusikallista suolaa.

Kuori ja viipaloi perunat. Suikaloi sipuli. Saksi sian kylkisiivut paloiksi ja hienonna tilli.

Laita voidellun uunivuoan pohjalle puolet perunoista, hiukan suolaa, silakat, puolet sianlihasta, sipuli, tilli ja maustepippurit. Lado päälle loput perunaviipaleet ja pinnalle loput kylkisiivuista ja hiukan suolaa.

Sekoita munat maitoon, lisää valkopippuri ja teelusikallinen suolaa ja kaada vuokaan. Paista 200 asteessa noin tunti ja vartti. Tarjoile etikkapunajuurien kera.