Teema

Sopivasti solmussa!

Makramee etenee loogisesti solmu kerrallaan. Valmis työ näyttää vaikeammalta kuin mitä se on.
Venla Kurkelan sulka-makrameen tekoon tarvitset vain monisäikeistä lankaa, sakset, kepin tai renkaan ja vähän ohutta lankaa. Koko ohje löytyy Kurkelan Lämmin ilo -blogista.

Venla Kurkela rakastaa käsitöitä ja kaikkea itse tehtyä. Kutominen ja virkkaaminen ovat jo tuttu juttuja, samoin seinäkoristeiden punominen erilaisiin kehyksiin.

– Haluan kokeilla mahdollisimman paljon uusia tekniikoita. Olen aina solmussa yhdessä tai useammassa työssä.

Makrameen Kurkela löysi kuvasovellus Pinteristiä selaamalla. Erilaisia makramee-ideoita kansioihinsa tallentanut Kurkela löysi sulkamallin, joka oli tehty makramee-tekniikalla. Kurkela suomensi ja hieman muunsi ohjetta.

– Ajattelin, että on pakko kokeilla, miten sellainen onnistuisi. Ohjeen mukaan työ näytti suhteellisen helpolta ja nopealta työltä.

Kiimingissä asuva Kurkela myöntää, että moni pelkää turhaan monimutkaiselta näyttävän työn aloittamista. Kokenut käsityöläinen lohduttaa, että kun tietyn solmutekniikan oppii, osaa jo paljon.

– Tämä sulkatyö on todella helppo aloittelijalle. Tästä on sitten helppo siirtyä vähän isompiin töihin. Mitä paksumpaa lankaa käyttää, sen nopeampi. Yhden sulan tekemiseen menee aikaa ehkä noin 15 minuutista tuntiin.

Sulkien herkkyydessä on jotain, mikä vetoaa Kurkelaan. Kurkela teki sulka-makrameesta suositun postauksen Lämmin ilo -blogiinsa. Sieltä löytyy koko ohje sulkamakrameen tekoon. Ohjeen helppous sai monet heti kokeilemaan sen tekemistä.

– Minusta on ihanaa jakaa ideoita ja näin saada ihmiset innostumaan käsitöistä.

Sulasta voi tehdä esimerkiksi avaimenperän, korva- tai kaulakorun. Langan paksuudesta riippuen makramee-töitä voi tehdä kaulakorusta riippumattoon.

– Luulen, että tämä käsityötekniikka on tullut jäädäkseen. Makrameet ovat ajattomia, ja niistä saa tehtyä joko moderneja tai vähän romanttisempia versioita.

 

Materiaalit, solmimistavat ja erilaisten makrameetekniikoiden ja -mallien yhdistely antavat lukemattomia mahdollisuuksia erilaisiin muunnelmiin. Haasteellisinta makrameen teossa on mitata oikeat lankapituudet, varsinkin, jos ei halua hävikkiä.

– Suosittelen tekemään ensimmäisen työn ohjeen mukaan. Perussolmujen jälkeen on helppo tehdä omia malleja, toteaa Taito Itä-Suomi ry:n koulutuspäällikkö Pia Numminen.

Taitoyhdistykset seuraavat trendejä ja pyrkivät tarttumaan kiinnostaviin asioihin. Sosiaalisen median perusteella makramee-tekniikka on villinnyt niin nuoret kuin aikuiset. Numminen toteaa, että trendinenät haistelevat näitä juttuja maailmalta.

– Makrameessa yhdistyy vähän rouhea materiaali, kaunis solmupinta ja selkeät kuviot. Muualla Euroopassa makrameet ovat paljon koristeellisempia.

Nummisen mukaan kaikki materiaalit, joihin voi tehdä solmuja, käyvät makrameen valmistamiseen. Juutti, hamppu, sisallanka ja pellava ovat kaikki hyviä materiaalivalintoja.

– Paksu, punosmainen puuvillakude on helpoin solmia. Tarvikepaketeissa materiaali on puuvillapunoskudetta.

Solmutekniikka

Makramee-solmeilu on hyvin vanha työtapa.

Entisaikaan solmuilla on ollut taianomainen merkitys.

Inkojen tiedetään käyttäneen solmukirjoitusta.

Solmukoristelu oli tunnettu jo Babyloniassa ja Assyriassa.

Suomessa solmuilla on ollut omat merkityksensä muun muassa onnea tuovina amuletteina.

Alun perin makramee oli merimiesten käyttämä solmeilutekniikka.

Unohtunut tekniikka

Makramee oli suosiossa 1960-luvun alussa Amerikassa.

Suomessa edellinen makramee-buumi oli 1970-luvulla, mutta tämän jälkeen se on käsityömuotona painunut paljolti unohduksiin.

Makramee oli Taitojärjestön vuoden käsityötekniikka vuonna 2017.

Se on sekä sisustustrendi (seinätekstiilit ja amppelit) että asustebuumi (kassit ja korut).

Inspiraatiota

Instagram: @kaarnanotting, @venlasof

Pinterest: hakusana makramee

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic