Teema

Sormin syöden kaikki on herkumpaa

Syksyllä on ihana käpertyä oman kullan kainaloon sohvalle tai järjestää koko perheen elokuvailta. Pitkän työviikon jälkeen sallitaan naposteluhetki.

Kurpitsaranskalaiset ja sipulirenkaat ovat herkullisia dippailtavia. Tavallista korppujauhoa paksummilla pankojauhoilla kuorrutetut sipulirenkaat valmistuvat rapean rapsakoiksi uunissakin, mutta kaikki kokeilleet tietävät, että kurpitsaa tai bataattia on lähes mahdoton saada kotiuunissa rapeaksi.

Ulkokuoreltaan rapea ja sisäpuolelta höyryävän pehmeä kurpitsaranskalainen on kuitenkin sen luokan herkku, että kehotan rohkaistumaan uppopaistamiseen. Friteeraukseen ei tarvita pullokaupalla öljyä ja syvää kattilaa, kun valmistat ranskalaiset ohjeen mukaan paistinpannulla matalassa öljykerroksessa.

Maapähkinäiset kanapalat ovat nugettien ja wingsien välimuoto: luuttomina sopivasti suuhun meneviä ja kuorrutteenaan herkullinen maapähkinäkastike.

Lihapulla-sliderit tuovat terveiset rapakon tuolta puolen. Pienten, muutamalla haukulla suuhun liukuvien sämpylöiden täytteenä ovat tällä kertaa jättimäiset lihapullat tomaattikastikkeessa. Tarjottavan nerokkuus piilee siinä, että sekä sämpylät ja lihapullat voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Kokoa ne uunivuokaan, jossa hoidat samalla slidereiden lämmityksen.

Kurpitsaranskalaiset

noin 1l leikattuja kurpitsatikkuja
kylmää vettä
n.2 rkl maissitärkkelystä
rypsiöljyä
suolaa, valkosipulijauhetta, raastettua parmesaania ja silputtua lehtipersiljaa.
 
Leikkaa kurpitsasta sopivan kokoinen pala ja poista siemenet ja siemenrihmasto, sekä kuori kurpitsa kuorimaveitsellä. Voit käyttää myös juustohöylää, jos kyse on isosta kurpitsan palasta, eikä kuorimaveitsi taivu hommaan.

Leikkaa kurpitsa vajaan sentin paksuisiksi ja saman levyisiksi sekä haluamasi pituisiksi tikuiksi. Laita tikut likoamaan vähintään tunniksi isoon kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon.

Valuta ja kuivaa kurpitsatikut huolellisesti keittiöpyyhkeellä. Laita ne useassa erässä suljettavaan muovipussiin, lisää erää kohti noin 1–2 tl maissitärkkelystä ja ravista niin, että tikut saavat tasaisen ohuen maissitärkkelyspinnan, joka auttaa niitä pysymään rapeina.

Kuumenna parin senttimetrin korkuinen kerros öljyä paistinpannulla. Voit käyttää myös friteerauskeitintä. Keittiöpinsetit ovat paistossa hyvä apuväline.

Paista ranskalaisia pienissä erissä 1–2 minuutin ajan kauniin värisiksi. Kurpitsa kypsyy niin nopeasti, että se ei jää näinkään lyhyessä ajassa raa’aksi. Nosta valumaan talouspaperin päälle. Suolaa ja mausta heti ja ripottele pinnalle parmesaania.

Sipulirenkaat

2 isoa keltasipulia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl cayennea
2 munaa
2 dl panko-korppujauhoja
ruokaöljyä
 
Leikkaa sipulit noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Mausta vehnäjauhot mausteilla, vatkaa munat rikki ja aseta jauhoseos, pankojauhot ja munat omiin laakeisiin astioihinsa. Dippaa sipulirenkaat ensin jauhoihin, sitten munaan ja lopuksi pankoon. Painele renkaita jauhoja ja pankoa vasten, jotta saat ne tarttumaan hyvin renkaisiin.

Laita uuninpelille leivinpaperi ja lorauta sen päälle reilusti öljyä. Asettele sipulirenkaat öljytylle leivinpaperille vierekkäin, pienet renkaat isojen sisään. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia kerran kääntäen.

Maapähkinäiset kanapalat

500g luutonta broilerinlihaa esim. reisipalaa
1 rkl öljyä
1 dl sweet chili -kastiketta
3 rkl maapähkinävoita
1 tl soijakastiketta
1 tl kalakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 dl vettä
pinnalle paahdettuja, rouhittuja maapähkinöitä, tuoretta korianteria ja chiliä
 

Leikkaa reisipalat puolikkaiksi tai muu liha suupalan kokoiseksi. Kierittele palat öljyssä. Levitä leivinpaperin päälle uuninpellille ja paista kypsiksi 200-asteisessa uunissa noin 15 minuutissa.

Valmista kastike kuumentamalla loput ainekset kasarissa ja keittämällä sakeaksi. Kierittele paistetut kananpalat kastikkeessa ja levitä uudelleen uuninpellille. Grillaa ylävastusten alla vielä 2–3 minuuttia.

Ripottele valmiiden kanapalojen päälle maapähkinärouhetta, korianteria ja chiliä maun mukaan.

Lihapulla-sliderit

25 kpl

 

Slider-sämpylät:

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
250 g rahkaa
1 muna
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 ½ tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
30 g voita
voiteluun kananmunaa
pinnalle unikonsiemeniä
 

Mittaa leivontakulhoon tai yleiskoneeseen vesi, rahka, muna, hiiva, sokeri ja suola. Sekoita ja vaivaa sitten mukaan jauhot erissä, ja lisää lopuksi sulatettu voi. Vaivaa sileäksi taikinaksi ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi.

Leivo jauhotetulla alustalla 25 pikkuiseksi sämpyläksi. Laita sämpylät lähekkäin uunipellille, uunissa ne saavat paisua toisiinsa kiinni. Anna kohota liinan alla vielä puoli tuntia, voitele ja ripottele pinnalle siemeniä.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

 

Lihapullat:

600g naudan jauhelihaa
1-2 raastettua paahtoleipäviipaletta
1 prk kermaviiliä
1 muna
150 g mozzarellaraastetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 rkl jauhettua sipulia
1 tl suolaa
mustapippuria
 

Sekoita kaikki lihapullataikinan ainekset keskenään ja muotoile taikinasta isoa lihapullaa. Paista 220-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

 

Kastike:

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 isoa tomaattia
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl tuoretta tai 1 rkl kuivatettua basilikaa
mustapippuria
 

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää pilkotut tomaatit, tomaattimurska ja -pyre. Mausta suolalla, sokerilla, basilikalla ja mustapippurilla. Anna hautua hiljalleen. Lisää tarvittaessa hiukan vettä.

Sekoita kypsät lihapullat kastikkeen joukkoon.

 

Kokoaminen:

25 slidersämpylää

lihapullia

kastiketta

100 g sinihomejuustomurua

 

Avaa slider-sämpylät ja asettele pohjat vierekkäin uunivuokaan. Nosta jokaiselle pohjalle lihapulla ja hiukan kastiketta. Murustele päälle sinihomejuustoa ja pane sämpylöiden kannet paikoilleen.

Kuumenna 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa.