fbpx
Teema

Sujahda hetkeksi muodinluojan kiehtovaan maailmaan

Yves Saint Laurent (1936–2008) oli muodin nero, uhkarohkea rajojen rikkoja, naisellisuuden ihailija ja tasa-arvon uranuurtaja.

Pariisiin, liki Seinen rannalle, on vastikään avattu YSL-museo, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Vierailijoita on pitkäksi jonoksi asti. Yhteistä heillä näyttää olevan hyvin kirjava mutta aina muodinmukainen pukeutuminen.

Tässä samassa, 1800-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa Yves Saint Laurent loi haute couture -mallistojansa eläkkeelle siirtymiseen saakka vuoteen 2002.

Työhuone on entisöity prikulleen. Lisäksi museossa on esillä mestarin koko luomiskauden tuotantoa, ja useampi filmi kertoo hänen elämästään ja työtavoistaan.

 

Yves Saint Laurent nousi muodin supertähdeksi valon nopeudella. Oltuaan vain kaksi vuotta muodinluoja Christian Diorin assistenttina 21-vuotias suunnittelija nimitettiin Dior-konsernin taiteelliseksi johtajaksi.

Yves Saint Laurentin ensimmäinen haute couture -kokoelma Trapèze esiteltiin lehdistölle ja tarkoin valikoidulle, hyvin varakkaalle yleisölle 30. tammikuuta 1958. Uusi kevyempi ja ilmavampi linja oli oitis valtava suksee ja Yves Saint Laurent-legenda syntynyt.

Kolme vuotta myöhemmin muodin mestari perusti oman muotitalon elämänkumppaninsa Pierre Bergén kanssa.

 

Saint Laurentille inspiraatiota muodin luomiseen toivat eri kulttuurit, Pohjois-Afrikka, eksoottinen Venäjä ja silloin vielä hyvin huonosti tunnettu Kauko-Aasia.

Vuonna 1965 Yves Saint Laurent lähti edelläkävijänä täysin uusille, moderneille linjoille, joissa miltei kuuluivat brittipopmusiikin tähdet Beatles, Rolling Stones ja Kinks. Helmat nousivat sen ajan moraalin mukaan säädyttömälle tasolle.

Vuonna 1966 Saint Laurent sai aikaan maailmanlaajuisen skandaalin naisten smokillaan ja heti perään housukävelypuvullaan. Suomenkin mediat kommentoivat asiaa hyvin negatiivisesti.

Ne olivat aikoja, jolloin Suomessa oli töissä pakko pukeutua hameeseen. Jos nainen pyrki ravintolaan housuasussa, nosti portsari käden pystyyn, oli kyse sitten vaikka kansanpaikasta.

 

Jokainen Saint Laurentin haute couture- ja myöhemmin prêt-á-porter-kokoelma oli maailmanlaajuinen muodin suurtapahtuma. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen hänen tyylinsä muuttuivat, kehittyivät ja joskus palasivat menneisyyteen.

1970-luvun loppu ja 1980-luvun alku olivat hänelle suurten taiteilijoiden kuten Picasson, Modiglianin ja Delacroixin inspiroimia aikoja. Yves Saint Laurent ei ollut nero ainoastaan muodinluojana vaan myös materiaalien, erityyppisten kankaiden, nahan ja korukivien käsittelijänä.

Haute couture ei olekaan pelkkää taiteellista luomista vaan myös käsityöläisammattien kaikkein korkeinta osaamista. Yves Saint Laurent ihaili ja kunnioitti kymmenien niin sanottujen petites mainsien eli pienten käsien ammattitaitoa, jotka loivat hänen suunnittelemiaan myyttisiä iltapukuja, takkeja, leninkejä ja hattuja.

 

Vuonna 1966 avattiin ensimmäinen Yves Saint Laurent-boutique Pariisiin vasemmalle rannalle. Uusia liikkeitä syntyi ympäri maailman räjähdysmäisellä nopeudella. Vuosien saatossa tuotevalikoimat laajenivat koruihin, parfyymeihin, kenkiin, käsilaukkuihin ja kosmetiikkaan.

Vuonna 1993 Yves Saint Laurent-konserni myytiin ja sen jälkeen yritys pilkottiin. Omistajavaihdoksia on ollut lukuisia. Yves Saint Laurent ja Pierre Bergé olivat kuitenkin määräävässä asemassa haute couture -puolella vuoteen 2002 saakka, jolloin sen toiminta lopetettiin.

Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, 5 Avenue Marceau. Metrolinja 6 Alma-Marceau. Avoinna ti, to, la, su 11–18, pe 11–21.

Menot