Teema

Suklaassa ei säästellä

Kun tehdään suklaista, tehdään sitten todella suklaista. Jos syömässä on iso joukko, ovat suklaa-sitruunaleivokset sekä brookies – brownien ja suklaahippukeksin yhdistelmä – mainio vaihtoehto.

Kerrosleivosvuoasta riittää makeaa yli kahdellekymmenelle, sillä jo pieni pala tätä täyteläistä herkkua saa olon kylläiseksi.

Keksillä päällystettyä brownies-leivostakaan ei tarvitse varata hurjia määriä. Vuoallisesta saa helposti palan 15 vieraalle.

Suklaa-sitruunaleivosten valmistamiseen täytyy varata kaksi päivää, sillä kerrosten pitää antaa hyytyä ennen uuden kerroksen valmistusta. Jos vieraita on tulossa vähemmän, osan leivosvuoallisesta voi huoletta pakastaa.

Mousset kestävävät pakastusta erittäin hyvin. Leivoksia ei kannata leikata ennen pakastusta.

Brookies vaatii myös hiukan aikaa, sillä suklaataikinan pitää saada levätä tunti jääkaapissa ennen keksitaikinan asettelua ja paistamista. Paistoaika on reilu puoli tuntia. Vaikka kummankin tarjottavan valmistuksessa on monta vaihetta, ovat kaikki vaiheet helppoja ja onnistuvat kyllä vähemmänkin kokeneelta leipurilta.

Suklainen marenki vaatii keskittymistä, sillä vesihauteessa valmistuva valkuaisvaahto pitää malttaa vatkata tarpeeksi kovaksi, jotta marengit onnistuvat.

Marenkien paistoaika on pitkä, joten pikaista helpotusta kahvileipäpulaan niistäkään ei ole. Odotus palkitaan, sillä marengit ovat suussasulavia ja erittäin makeita.

Cantuccinit ovat maultaan hiukan hillitympiä kahvileipiä, mutta suklaa niissäkin mainiosti maistuu.

Suklaa-sitruunaleivokset

20–24 hengelle

Aloita leipomalla leivosten pohjakerros. Kerroksia ei kaikkia voi valmistaa saman päivän aikana, joten leipomiseen kannattaa varata aikaa.

Pohja

150 g tummaa suklaata
150 g voita
3 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 ½ dl vehnäjauhoja

Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat seokseen yksitellen. Sekoita koko ajan. Lisää jauhot.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 20 x 30 cm).

Paista 185 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.

Suklaamousse

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
2 liivatelehteä

Sulata suklaa esimerkiksi mikrossa. Vaahdota kerma ja sekoita kermavaahdon joukkoon tuorejuusto ja hieman jäähtynyt suklaa.

Liota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä, jotta ne pehmenevät. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Kiehauta tilkka vettä ja sulata liivatteet veteen. Kaada nauhana suklaavaahdon joukkoon. Sekoita koko ajan.

Levitä suklaamousse vuokaan aiemmin leipomasi pohjan päälle tasaisesti ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Sitruunamousse

4 dl kermaa
1 dl lemon curdia
½ dl sitruunamehua
4 liivatetta

Vaahdota kerma. Sekoita vaahdon joukkoon lemon curd ja sitruunamehu. Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä.

Purista niistä ylimääräinen vesi ja sulata liivatelehdet tilkassa kuumaa vettä. Lisää neste nauhana vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.

Levitä sitruunamousse tasaisesti suklaamoussen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolmen tunnin ajan.

Suklaamarengit

13–15 kpl

100 g tummaa suklaata
4 valkuaista
2 ½ dl sokeria
2 tl sitruunamehua

Varaa marengin tekemiseen tarpeeksi iso kattila ja teräskulho, joka mahtuu kattilan päälle.

Lämmitä vesi kattilassa. Erottele valkuaiset huolellisesti keltuaisista ja laita valkuaiset teräskulhoon. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri. Nosta kulho kattilan päälle ja aloita vatkaaminen.

Vatkaa seosta, kunnes se hieman lämpenee ja sokeri sulaa.

Nosta kulho pois vesihauteesta ja lisää vaahtoon sitruunamehu. Jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on huoneenlämpöistä. Vaahto on valmista, kun se on paksua ja kiiltävää.

Sulata suklaa mikrossa. Lisää sulanut suklaa vaahdon joukkoon. Älä sekoita liian rajusti, jotta suklaaraidat näkyvät vielä valmiissa marengissakin.

Nostele taikinaa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taikinasta tulee noin 13–15 marenkia. Huomioi, että marengit leviävät hiukan uunissa.

Paista marenkeja 120 asteessa noin 1 h 15 min. Marenkien on tarkoitus jäädä sisältä hieman tahmeiksi.

Cookies+brownies=brookies

12–15 kpl

Brownie-taikina

100 g voita
150 g suklaata
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja

Aloita brownie-taikinasta. Sulata voi ja suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita joukkoon sokerit. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Sekoita vehnäjauhot suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.

Vuoraa noin 20 x 30 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla.

Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi.

Cookie-taikina

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150 g suklaata

Valmista seuraavaksi cookie-taikina.

Vaahdota voi ja sokerit.

Lisää joukkoon muna ja vatkaa vielä hetki.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne voi-sokeriseokseen. Vältä turhaa sekoittamista, jottei taikinaan tule turhaa sitkoa.

Paloittele suklaa paloiksi ja kääntele taikinan joukkoon.

Nostele taikina nokareiksi brownie-taikinan pinnalle.

Paista 185-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Taikina saa jäädä sisältä kosteaksi. Jäähdytä kunnolla, sillä lämmintä brookieta ei pysty leikkaamaan. Nosta jäähtynyt brookie vuoasta ja leikkaa 12–15 ruuduksi.

Suklaacantuccinit

100 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g kuorittuja manteleita
100 g tummaa suklaata

Notkista voi ja sekoita joukkoon sokeri. Lisää munat ja loput kuivat ainekset. Paloittele manteli ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Lisää nekin taikinaan. Sekoita taikina lopuksi käsin massaksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä taikinasta tankoja. Ota huomioon, että tangot leviävät paiston aikana. Voit siis muotoilla tangoista melko korkeita.

Nosta tangot uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista uunin keskitasossa 200 asteessa, kunnes tangot ovat saaneet kauniin ruskean värin eli noin 20 minuuttia.

Nosta pelti uunista ja leikkaa tangot parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Irrottele palaset toisistaan. Jatka paistamista vielä 5–10 minuuttia.

Päivän lehti

28.1.2020