fbpx
Teema

Suomalainen juo nykyään laatuviininsä oikeanlämpöisenä: tyylikäs viinikaappi tuo arkeen helpotusta ja luksusta – Vai rakentaisitko oman viinikellarin?

Vielä kymmenen vuotta sitten viinikaappi oli Suomessa melko harvinainen luksustuote. Nykyään vaihtoehtoja on tarjolla jokaiseen kotiin ja sisustukseen. Kiinnostus viinejä kohtaan on kasvanut, mikä on tuonut mukanaan tarpeen säilyttää viinit kotona oikeassa asennossa ja lämpötilassa. Asiantuntija muistuttaa, että ihan tavalliseen kotiin voi rakentaa myös viinihuoneen tai viinikellarin.
Anna Alppisella ja hänen puolisollaan on noin 50 pullon vetoinen viinikaappi käyttöviineille. Unelmissa on hankkia lisäksi kypsytys- tai varastointikaappi. – Viiniharrastus on mennyt jo sen verran totiseksi, että toinen kaappi olisi tarpeen, Alppinen kertoo. Kuva: Mauri Ratilainen
Anna Alppisella ja hänen puolisollaan on noin 50 pullon vetoinen viinikaappi käyttöviineille. Unelmissa on hankkia lisäksi kypsytys- tai varastointikaappi. – Viiniharrastus on mennyt jo sen verran totiseksi, että toinen kaappi olisi tarpeen, Alppinen kertoo. Kuva: Mauri Ratilainen

Lasivitriinin palvelusaika oli tullut täyteen. Se ei pystynyt enää vastaamaan kahden intohimoisen viiniharrastajan tarpeisiin.

Anna Alppisen ja hänen puolisonsa viinipullot seisoivat epäedullisessa pystyasennossa, eikä vitriinin lasi suojannut viinejä auringonvalolta. Vuonna 2018 hankittu, noin 50 pullon vetoinen viinikaappi tuli siis enemmän kuin tarpeeseen.

– Parasta on se, että nyt kotona on aina pullo hyvää viiniä nautittavaksi kahdestaan tai ystävien kanssa. Viime aikoina moni ystävänikin on hankkinut viinikaapin. On ollut kiva huomata, että ei tarvitse olla asiaan vihkiytynyt ammattilainen, vaan kaappeja löytyy ihan tavallisten ihmisten kodeista, Alppinen sanoo.

Alppinen suhtautuu intohimoisesti viiniin ja ruokaan. Hän kirjoittaa samoista aiheista blogiakin. Alppisen mukaan viinikaapilla on kaksi pääfunktiota: se on paitsi käytännöllinen ja ihanteellinen ratkaisu viinin säilytykseen, myös kaunis sisustuselementti, josta sekä omistajat että vieraat saavat nauttia.

Kaapin sisältöä täydennetään säännöllisesti: esimerkiksi silloin, kun markkinoille tulee uusia, kiinnostavia viinejä.

– Kaappimme on koko ajan lähellä maksimikapasiteettiaan. Siellä on sekalainen seurakunta nopeamman kierron edullisia perusviinejä sekä arvokkaampia laatuviinejä, kuten tuhteja punaviinejä ja samppanjaa, jotka saavat ikääntyä ennen avaamista. Suunnitelmissa on hankkia myös kypsytyskaappi, Alppinen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos viiniharrastaja Matti Jokelainen rakentaisi vielä joskus omakotitalon, hän alkaisi ensitöikseen selvittää, voisiko sinne rakentaa viinikellarin tai vähintään keittiökalustoon upotettavan viinikaapin. – Viinikaapin arvo rakentuu sen sisällöstä eli siitä, että omasta kaapista löytyy ruokaan sopiva viini, Jokelainen sanoo. Kuva: Johanna Jokelainen / Jokelaisen perhealbumi
Jos viiniharrastaja Matti Jokelainen rakentaisi vielä joskus omakotitalon, hän alkaisi ensitöikseen selvittää, voisiko sinne rakentaa viinikellarin tai vähintään keittiökalustoon upotettavan viinikaapin. – Viinikaapin arvo rakentuu sen sisällöstä eli siitä, että omasta kaapista löytyy ruokaan sopiva viini, Jokelainen sanoo. Kuva: Johanna Jokelainen / Jokelaisen perhealbumi

Satasesta aina pienen henkilöauton hintaan

Viinikaappien suosio on kasvanut Suomessa kohisten. Kehitystä on seurannut lähietäisyydeltä Oy Hartwall Ab:n asiakkuuspäällikkö ja viinitilaosakas Jukka Routala, joka tuomaroi IWSC:n (International Wine and Spirit Competition) ja FWA:n (Finnish Wine Awards) -viinikilpailuja.

– Jos ajattelee vaikka kymmenen vuoden periodilla, niin vuonna 2010 viinikaappi oli enemmän luksusta kuin nykyään. Kaappitoimittajia ja -myyjiä on tullut lisää, kilpailu on kiristynyt ja kustannukset ovat tulleet alaspäin. Hinnat vaihtelevat muutamista satasista pienen henkilöauton hintoihin, Routala kertoo.

Tarjonnan kasvu on ilahduttanut vantaalaista teknologia-alan myyntijohtajaa, viiniharrastaja Matti Jokelaista.

Kymmenisen vuotta sitten Jokelainen vietti sapattivuottaan ja innostui hankkimaan laatuviinejä maailmalta. Viinit ansaitsivat paremman säilytyspaikan kuin pahvilaatikoissa rappusten alla. Osa viineistä kaipasi myös kypsytystä, jolloin ainoa oikea vaihtoehto oli yhden lämpötilan kaappi, joka mahdollisti sekä säilytyksen että kypsytyksen.

Suomen viinikaappikattaus oli suppea, joten katse piti kääntää maailmalle.

– Hankin ensimmäisen viinikaappini ranskalaisesta verkkokaupasta. Se oli sellainen lasioveton kaappi, joka olisi ollut aika ruma näky olohuoneessa. Niinpä se päätyi varastoon. Kun uuden kaapin hankinta tuli sittemmin eteen, päädyimme hankkimaan nykyisen, lasiovellisen noin 200 pullon Liebherr Vinothek -kaapin olohuoneeseen. Se on siedettävämpi, vaikka näyttää vieläkin vähän päälle liimatulta, Jokelainen tuumaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kypsytyskaappi kypsytystä vaativia viinejä varten on monen viiniharrastajan toiveissa. Anna Alppistakin sellaisen hankinta kiinnostaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Kypsytyskaappi kypsytystä vaativia viinejä varten on monen viiniharrastajan toiveissa. Anna Alppistakin sellaisen hankinta kiinnostaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Valaistusratkaisuilla ja upotuksilla tyylikkyyttä

Viinikaappien sisustuksellista merkitystä ei käy kiistäminen. Monet valmistajat tarjoavat nykyään erilaisia valaistusratkaisuja, jolloin kaapit voidaan sovittaa monenlaisiin koteihin ja sisustuksiin.

– Parhaimmillaan viinikaappi on hieno sisustuselementti, oli se sitten erillisenä olohuoneessa tai upotettu vaikka ruokailuhuoneen seinään. Seinään upotettuna se ei vie tilaa, mutta luo silti tunnelmaa, Routala vinkkaa.

Viinikaappien suosion kasvu kytkeytyy viinitietämyksen jalostumiseen. Routalan mukaan suomalaiset kuluttajat haluavat nauttia yhä parempia viinejä, mikä näkyy erityisesti viinikaappia tai -kellaria vaativien arvoviinien kysynnässä. Samalla moni edelleen aliarvioi itsensä viinistä puhuttaessa.

– On totta, että Suomessa on perinteisesti juotu punaviinit liian lämpimänä, siis huoneenlämpöisenä, ja valko- ja roséviinit liian kylmänä eli jääkaappikylmänä. Suomalainen kuluttaja on kuitenkin erittäin hinta-laatutietoinen, ja Suomessa on laadukkaampia viinejä kuin monissa niin sanotuissa viinimaissa, Routala väläyttää.

Oikea säilytys tekee kunniaa maulle ja tuoksulle

Viiniharrastuneisuuden buumi on tuonut mukanaan tarpeen säilyttää viinejä oikeassa lämpötilassa. Oikein säilytettynä viinien maut ja tuoksut pääsevät oikeuksiinsa.

Jos Alppiselta ja Jokelaiselta kysytään, suomalaiset tuntevat viininjuonnin ja -säilytyksen salat kuin omat taskunsa.

– Suurimmissa kaupungeissa on monia mielenkiintoisia viinibaareja, ja viinitastingejakin järjestetään ihan mukavasti. Korona-aika on myös yhdistänyt viininharrastajia sosiaalisen median kautta, Alppinen tietää.

– Oma kokemukseni on, että suomalaiset nauttivat yhä laadukkaampia viinejä ja ovat enenevässä määrin kiinnostuneita ruuan ja viinin yhdistämisestä. Jos asiaan on yhtään harrastuneisuutta, kannattaa hankkia viinikaappi – mieluiten niin iso kuin persaus kestää. Se tulee joka tapauksessa täyteen, Jokelainen kuittaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aste Finlandin viinikaappi on mahdollista asentaa joko lattialle tai seinälle. Kuva: Aste Finland
Aste Finlandin viinikaappi on mahdollista asentaa joko lattialle tai seinälle. Kuva: Aste Finland

Miksi ja millainen viinikaappi?

Viinikaappi suojaa viiniä valolta, vaimentaa liikettä ja huolehtii lämpötilasta. Kaapit soveltuvat viinin temperointiin, säilytykseen, kypsytykseen tai näihin kaikkiin. Erilaiset viinit pysyvät kaapissa tarjoiluvalmiina, oikeassa tarjoilulämpötilassa.

Viinikaapin on hyvä olla energiatehokas ja värinätön, jottei viini liiku pullossa.

Koneessa on tarpeen olla kaksi lämpötilaa, jotta punaiset saa eroteltua muista viineistä. Osaan laitteista on mahdollista luoda useita lämpötila-alueita.

Punaviineille sopivin tarjoilulämpötila on 16–18 astetta. Valko-, kuohu- jälkiruokaviineille sopivin tarjoilulämpötila on 8–12 astetta.

Pitkäaikainen säilytyslämpötila on yleensä tarjoilulämpötilaa alhaisempi.

Lyhytaikaisessa säilytyksessä tärkeitä ovat valo, lämpötila ja kosteustasapaino.

Viinikaappeja myydään muun muassa kotimaisissa kodinkoneliikkeissä ja verkossa. Valikoimaan kuuluu vapaasti seisovia, sisään rakennettavia ja integroituja kaappeja.

Lähteet: viinikaappikauppa.fi / viinimaa.fi / asiakkuuspäällikkö Jukka Routala

Menot