Teema

Suomalainen voittaa ainakin liittymässä

Kännykät ja tabletit käyvät Suomessa kuumempina kuin missään muualla, kun verrataan mobiilidatan käyttöä. Suomalaiset selaavat nettiä, katselevat elokuvia ja kuuntelevat musiikkia langattomasti enemmän kuin missään muualla.

– Suomalaiset ovat maailman mittakaavassa edelläkävijöitä mobiilidatan käytössä, Soneran business manager Petri Lindqvist toteaa.

Syynä runsaaseen käyttöön on se, että entistä harvemmalla suomalaisella on liittymässään mitään datarajoituksia.

Kun lasketaan yhteen kännykät, tabletit ja mokkulat, kaikista mobiililiittymistä jo kolme neljästä mahdollistaa internetin käytön. Näistä yli puolet on sellaisia, joissa datankäyttöä ei rajoiteta. Puhelinlasku ei siis kasva, vaikka katsoisi kännykällään Yle Areenaa ja Netflixiä kellon ympäri.

LIITTYMÄT, jotka laskuttavat käytetystä datasta megatavukohtaisesti, ovat nykyisin jo harvinaisia poikkeuksia.

Kolme suurta toimijaa hallitsee Suomen mobiililiittymämarkkinoita. Suurin on Elisa 39 prosentin markkinaosuudella ennen Soneraa (35 %) ja Dna:ta (25 %). Kuluttajille tutuista tuotemerkeistä Saunalahti kuuluu Elisalle ja Tele Finland Soneralle.

Elisa ja Dna tarjoavat ainoastaan rajattoman vaihtoehdon.

– Asiakas maksaa mielellään kiinteän kuukausihinnan ja voi hyvällä omallatunnolla käyttää nettiä, eikä yllättäviä ongelmia tule kesken kuukauden, Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki kuvailee.

Sonera on valinnut erilaisen tien. Se tarjoaa edullisempia hintoja asiakkaille, jotka ottavat rajoituksia datamääriinsä. Mitä vähemmällä määrällä tulee toimeen, sitä halvempaa liittymän käyttö on.

Myös Sonera perustelee käytäntöään kuluttajien toiveilla.

– Hinnoittelu perustuu puhtaasti siihen, että kaikki eivät halua maksaa turhaan rajattomasta netistä, Petri Lindqvist kertoo.

Operaattoreiden erot näkyvät myös käytössä, sillä Soneran asiakkaat käyttävät nettiä vähemmän kuin rajatonta surffausta tarjoavien kilpailijoiden.

Rajattomuus ei yllä aivan kaikkiin kuluttajiin, sillä prepaid-liittymissä kaikki operaattorit rajoittavat netin käyttöä.

SUOMALAINEN malli ei ole itsestäänselvyys, vaan pikemminkin poikkeus. Ruotsissa suurimmat operaattorit eivät myy lainkaan datarajattomia liittymiä. Yhdysvalloissa operaattorit ovat puolestaan pyrkineet kaikin keinoin eroon vanhoista liittymistä, jotka eivät ole rajoittaneet tiedonsiirtoa.

Kansainvälisessä vertailussa Soneran suosima käytäntö onkin paljon yleisempi, joskin sen rajoitukset ovat keskimääräistä löysempiä.

Hollantilaiset ja belgialaiset käyttävät yli kymmenen kertaa vähemmän nettiä kuin keskimääräinen suomalainen, koska heidän operaattorinsa tarjoavat vain vähän ilmaista dataa. Vastineeksi operaattorit tarjoavat kaupungeissa asiakkailleen ilmaisia langattomia verkkoja (wifi, wlan), jotka auttavat asiakkaita kiertämään matalaa datakattoa.

Erilaisten liittymätyyppien, kytkyjen ja muiden erovaisuuksien vuoksi suomalaisten liittymien vertaaminen ulkomaisiin on varsin hankalaa. Yhtä halvalla yhtä kattavaa pakettia ei kuitenkaan helpolla löydy.

Suomalainen kännykän ja tabletin käyttäjä on siis etulyöntiasemassa. Mutta jatkuvatko kissanpäivät? Sonera on jo ottanut askeleen kohti kansainvälisempää hinnoittelua, mutta ainakin Elisa uskoo rajattomuuden säilyvän suomalaisena perusmallina.

– Kyllä me lähdemme siitä, että rajaton käyttö on ja pysyy. Asiakkaiden nuorin pää näyttää, mihin ollaan menossa, ja heillä käyttömäärät ovat aika valtavia, Virkki näkee.

MOBIILIDATAN määrä onkin kasvanut Suomessa jatkuvasti. Esimerkiksi vuoden 2015 alussa käyttö oli kahdeksankertaista kahta vuotta aiempaan verrattuna. Sekä Lindqvist että Virkki arvioivat käytön yli kaksinkertaistuneen edellisvuodesta.

Kännykät siis muuttuvat yhä enemmän tietokoneiksi, joissa on puheominaisuudet. Sen myötä operaattorit ovat panostaneet liittymien datamahdollisuuksiin.

– Kun tiedonsiirron määrät kasvavat ja verkkoa rakennetaan ennätysvauhdilla, se myös tarkoittaa, että hinnoittelumallit kehittyvät kaikkein eniten netin mukaan, Lindqvist toteaa.

Netin kohdalla Suomessa kilpaillaan lähinnä nopeudella, kattavuudella ja datarajoituksilla.

Vaihtoehtoisiakin hinnoittelutapoja on jo. Monissa mobiilidatan käyttöä rajoittavissa maissa on käytössä perhemalleja, joissa perheellä on yhteinen kuukausittainen datakatto. Tarjolla on myös liittymiä, joissa käyttämättömän datan saa talteen tuleville kuukausille.

Harri Ahola

Päivän lehti

26.1.2020