fbpx
Teema

Suosikkimissi Essi Unkuri soittaa yhä äidilleen jokaisen yökeikan jälkeen – Asiantuntija kehottaa itsenäistyvän nuoren vanhempia tukemaan myös rahallisesti

Kun nuori muuttaa kotoa, täytyy perheen etsiä uusi tapa pitää yhteyttä. Viime vuoden missikisojen yleisösuosikki Essi Unkuri luottaa yhä äidin mielipiteisiin. Äiti on selvittänyt hostingia tarjoavan yrityksen taustat. Psykologi kehottaa innokkaimpia vanhempia pidättelemään itseään, mutta liian ronski ei saa olla. Laiskojen vanhempien tulisi ottaa itseään niskasta kiinni ja etsiä luurista nuoren numero. Mutta kuinka pitkään aikuista lasta tulee tukea taloudellisesti?
Essi Unkuri elää opiskeluiden ja töiden täyttämään reissuelämää. Äiti Maarit Unkuri on aina valmiina auttamaan.

Pärjäät kyllä, Maarit Unkuri vakuutti tyttärelleen, kun muuttolaatikot oli purettu Helsingissä uuteen asuntoon ja loppuperheen oli aika palata takaisin kotiin Vaasaan.

Essi Unkuria itketti, mutta äiti pysyi lujana.

– Vasta paljon myöhemmin sain tietää, että heti, kun auto oli kääntynyt nurkan taakse, äiti oli purskahtanut itkuun ja itkenytkin sitten Tampereelle saakka, Essi sanoo.

Maarit Unkuri kuitenkin tiesi, että hyvästien hetkellä hänen oli pakko pysyä koossa – tyttären takia.

 

Päätökset tehdään yhdessä

Äidin lujuutta ja kokemusta on tyttären tueksi tarvittu kuluneen vuoden aikana moneen otteeseen.

Edellisenä keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Essi aloitti opintonsa Haaga-Heliassa viime syksynä.

Vuosi sitten missifinaaliin edenneen ja yleisön suosikkitytöksi valitun nuoren naisen elämä on kuitenkin ollut aika kaukana perinteisestä opinnot aloittavan nuoren elämästä. Misseys on poikinut julkisuutta ja työkeikkoja, joista eniten näkyvyyttä on toistaiseksi tuonut yhteistyö sketsiryhmä Biisonimafian kanssa.

Kotijoukot ovat olleet Essin käänteissä vahvana taustatukena.

– Kun missikiertueen aikana alkoi tulla yhteydenottoja, sovimme, että päätökset tehdään yhdessä. Essi oli kuitenkin vasta juuri täyttänyt 19, Maarit Unkuri sanoo.

 

Kaverit naureskelevat öisille soitoille

Essi arvostaa kotoa saamaansa tukea. Maarit puolestaan tuntee tyttärensä vahvuuden ja päämäärätietoisuuden – siksi mielipiteitä uskaltaa myös esittää.

– Minulla on oma tahto ja teen, niin kuin haluan. Aika usein sanon äidille, että tiedän kyllä. Mutta jos valintani eriää vanhempien mielipiteestä, harkitsen asiaa paljon pidempään kuin muuten tekisin, Essi Unkuri sanoo.

Elämänkokemus auttaa esimerkiksi arvioimaan, onko yhteistyötä ehdottanut taho luotettava. Kun Essi sai yhteistyöpyynnön hostingia järjestävältä firmalta, Maarit tutki yrityksen taustat.

– Halusin varmistaa, ettei ollut kyse mistään kyseenalaisesta seuralaispalvelusta.

Maarit ja Essi ovat myös sopineet, että yömyöhään venyvien keikkojen jälkeen Essi viestittää äidille, että on saapunut turvallisesti kotiin. Vaikka kaverit ovat välillä nauraneet tavalle, kyse on molempien mukaan välittämisestä.

 

Tee mistä itse nautit

Äidin ja tyttären side on ollut aina luja, mutta vahvistui entisestään Essin abivuoden aikana.

– Vietimme tosi paljon aikaa yhdessä ja juttelimme kaikenlaisista elämän asioista. Äiti-tytär-suhde laajeni ystävyyssuhteeksi, he sanovat.

Silloin opeteltiin myös sietorajan tunnistamista. Epäonniset työsuhteet opettivat, että epäoikeudenmukaista kohtelua ei tarvitse sietää. Äiti haastoi tytärtään tarkastelemaan asioita aikuisen näkökulmasta.

Essi kokee saaneensa kotoaan hyviä eväitä elämää varten.

– Isällä on ollut aina paljon harrastuksia, ja hän on toteuttanut unelmiaan ja haaveitaan. Isä on kannustanut tekemään sitä, mistä itse nauttii.

Äiti puolestaan on halunnut edetä urallaan.

– Äiti on osoittanut, ettei tarvitse kulkea vain yhtä tiettyä reittiä, vaan on lupa kuunnella itseä, Essi sanoo.

Hänen mukaansa parasta vanhemman tarjoamaa tukea on tieto siitä, että vaikka mitä tapahtuisi, asioista voi aina puhua.

Toisaalta se on myös nuoren rajojen kunnioittamista.

– Joskus kuulen heti, että Essi on väsynyt. Olen oppinut antamaan hänelle silloin tilaa, Maarit sanoo.

 

Psykologi: Vanhemman on oltava nuorta varten

Yhteydenpidon jatkuminen nuoren muuttaessa pois kotoa on tärkeää myös psykologi Keijo Tahkokallion mielestä. Innokkaiden vanhempien täytyy hänen mukaansa hiukan pidätellä itseään ja laiskojen ottaa itseään niskasta kiinni.

– Tunne itsesi ja lapsesi niin, että löytyy teille sopiva tapa ja määrä pitää yhteyttä.

Usein on niin, että välittävän vanhemman täytyy toppuutella itseään liian tiiviistä yhteydenpidosta.

– Pitkitetystä kontrollista ja holhoamisesta herää usein vain vastareaktio. On tärkeää säilyttää kunnioittava suhtautuminen toisen itsenäistymiseen. Liian intensiivinen yhteydenpito viestittää, ettei usko toisen pärjäävän, Tahkokallio sanoo.

Mutta sitten on niitäkin vanhempia, jotka eivät puhelimeen tartu.

– Liian ronski ei pidä olla. Ei niinkään saa ajatella, etten ota ollenkaan yhteyttä, ja että ottakoon nuori itse yhteyttä sitten, kun haluaa. Kyllä vanhemman täytyy kertoa, että on olemassa nuorta varten ja välittää hänestä, Tahkokallio sanoo.

Muista kysyä, miten menee

Essin vinkit vanhemmille

Soita ja kysy, miten menee. Osoita, että olet kiinnostunut nuoren asioista.

Auta arkisissa asioissa, kuten asunnon sisustamisessa tai koneiden käytössä.

Pysy nuoren elämässä ajan tasalla. Usein riittää jo pelkkä tieto, että kotona on ihmisiä, jotka välittävät ja ikävöivät.

 

Vinkkejä kotiin jääville

Etsi uutta sisältöä elämään – ei siksi että korvaisit lapsen lähdön jättämän aukon vaan käyttääksesi tilaisuuden, kun aikaa vapautuu.

Älä täytä tyhjää tilaa murehtimalla, miten toinen pärjää.

Järjestä omaa elämää niin, että tapahtuu uusia asioita. Käy vaikka elokuvissa.

Menot