Teema

Suu sokerille vappuna

Pehmeitä hillomunkkeja, houkuttelevia tippaleipiä, rapeita churroja ja kauniita rosetteja. Turun ammatti-instituutin leipuri-kondiittoriopiskelijat vertailivat neljää erilaista uppopaistettavaa vappuleivonnaista.

– Vaikeusaste menee niin, että munkit ovat helpoimpia ja tippaleivät onnistuvat nekin melko vähällä vaivalla. Rosetteja paistaessa menee paljon aikaa ja churrojen pursottaminen on melko vaativaa, opiskelijat sanovat.

Rosettien ja churrojenkin paistaminen sujuu, kunhan muistaa muutaman asian.

– Rosettiraudan on oltava kunnolla kuuma. Myös ylimääräinen rasva pitää valuttaa raudasta pois ennen taikinaan kastamista. Eikä taikinaa saa olla raudassa liikaa, jotta kypsä rosetti myös irtoaa helposti, lehtori Kristiina Lehto sanoo.

Rosettien paistamiseen kannattaa varata aikaa. Churrot valmistuvat nopeammin, mutta niiden paistoon kannattaa pyytää kaveri avuksi. Pursottamiseen tarvitaan kaksi kättä, joten apuria tarvitaan katkaisemaan massa saksilla.

MUNKKIEN onnistuminen on kiinni nostatuksesta. Kohottamiseen pitää varata lämmin ja vedoton paikka.

– Kun munkkitaikinaa painaa sormella, tunnistaa hyvin kohonneen taikinan siitä, että se on kimmoisaa ja painauma nousee hitaasti takaisin, opiskelijat neuvovat.

Onnistuneesta kohotuksesta kertoo myös paistettuun munkkiin muodostuva vaalea makuraita.

Paistoöljyä kannattaa varata noin litra. Hyvä valinta on kookosrasva, jonka syttymislämpötila on monia muita rasvoja korkeampi ja maku parempi. Kookosrasvaa varataan yksi kilo.

Kattilan kansi on hyvä pitää lähettyvillä ja varata myös sammutuspeite lähettyville. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan palo tukahdutetaan kannella tai tarvittaessa sammutuspeitteellä.

Vappumunkit

n. 36 kpl

5 dl vettä
100 g hiivaa
2 tl suolaa
2 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 pss (8 g) kardemummaa
18 dl vehnäjauhoa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kaikki aineet veteen yleiskoneella tai huolellisesti käsin vaivaten.

Anna taikinan levätä pöydällä muovilla peitettynä noin 15 minuuttia.

Mikäli sinulla on käytössäsi vaaka, leikkaa ja punnitse taikinasta samankokoisia palasia. Hyvä koko on 65–70 grammaa. Kun munkit ovat tasakokoisia, niiden kypsyyttä on helpompi arvioida paistaessa.

Pyöritä taikinapalaset pyöreiksi. Nostata munkkeja noin 30 minuuttia lämpimässä liinan alla.

Uppopaista munkit noin 180-asteisessa rasvassa. Munkkien paistoaika on 4–5 minuuttia. Käännä munkit paiston puolivälissä.

Sokeroi munkit lämpiminä hienokiteisellä sokerilla. Mikäli haluat kuorruttaa munkit suklaalla tai pomadalla, anna munkkien jäähtyä haaleiksi ennen kuorruttamista.

Hillo kannattaa pursottaa kypsiin munkkeihin pursotinpussin ja pitkän pursotinpään (tyllan) avulla.

Nostata munkit rasvatulla alustalla. Se helpottaa niiden siirtämistä paistoon. Jos munkit ovat kovin jauhoisia, paistorasva pilaantuu nopeammin.

Munkit voi pakastaa ilman sokerointia. Sulatuksen jälkeen pieni lämmitys mikrossa tai uunissa ja sitten sokerointi.

Rosetit

n. 15–20 kpl

2 kananmunaa
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoa

Anna raaka-aineiden lämmetä huoneenlämpöisiksi. Sekoita munat, sokeri ja suola yhteen. Lisää maito.

Lisää jauhot ja sekoita taikina sileäksi. Taikina saa olla löysää.

Kuumenna rosettirauta rasvassa ja kiinnitä taikina siihen kastamalla rauta taikinaan. Jos rosettirauta ei ole riittävän kuuma, taikina ei tartu siihen. Koepaista yksi rosetti. Jos taikina on liian löysä, lisää jauhoja.

Kypsennä rosetit vaaleanruskeiksi 180 asteen lämpöisessä öljyssä.

Kypsyminen vie noin 5–7 minuuttia. Tavoitteena on kullanruskea kaunis pinta.

Koristele jäähtyneet rosetit tomusokerilla.

Taikinaa voi maustaa eri makuaineilla. Kokeile esimerkiksi appelsiininkuorta tai vaniljan makuja.

Tippaleivät
n. 28 kpl

5 dl rasvatonta maitoa
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
8 dl vehnäjauhoa
koristeluun tomusokeria

Anna raaka-aineiden lämmetä huoneenlämpöisiksi. Sekoita maito, kananmunat ja sokerit yhteen. Sekoita lopuksi jauhot taikinaan.

Anna massan levätä noin 10 minuuttia. Kuumenna paistorasva 180-asteiseksi. Laita rasvaan kehikko tippaleipiä varten. Kehikoksi käy vaikkapa puhdas säilyketölkki, josta on leikattu kansi ja pohja pois.

Valuta massaa kehikkoon esimerkiksi puhtaasta ketsuppipullosta. Anna tippaleipien kypsyä 4–5 minuuttia. Käännä puolivälissä.

Nosta tippaleivät reikäkauhalla paistorasvasta ja valuta ylimääräinen rasva pois.

Koristele jäähtyneet tippaleivät tomusokerilla.

Churrot
n. 18 kpl

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 ½ tl sokeria
ripaus suolaa
1 ½ dl kevytmaitoa
3 kananmunaa
3 rkl juoksevaa rasvaa
Sokeri-kaneliseos
1 dl sokeria
1 tl kanelia

Suklaadippi
150 g tummaa suklaata

1 rkl voita
1 ½ dl kevytmaitoa
ripaus suolaa

Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää joukkoon maito, munat ja juokseva rasva. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan tekeytyä 15 minuuttia. Kuumenna öljy valurautapadassa.

Laita taikina pursotinpussiin, jossa on 7–8 mm kokoinen pursotinpää. Pursota kuumaan öljyyn noin 10–15 sentin mittaisia pötköjä. Kätevimmin saat taikinan katkaistua saksilla.

Kypsennä churroja noin kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta kypsät churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna ylimääräisen rasvan valua pois. Pyöräytä churrot hieman jäähtyneenä sokeri-kaneliseoksessa.

Valmista suklaakastike sulattamalla paloiteltu suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää maito pienissä erissä, kunnes seos on siirapin oloista. Mausta suolalla.

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic