Teema

Syksy tuo pöytään kurpitsojen kirjon

Erilaisiin kurpitsalajeihin kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti. Kokeillen opit tunnistamaan erot maussa, värissä tai kuoren paksuudessa. Näihin resepteihin sopivat periaatteessa kaikki kurpitsalajikkeet paitsi ehkä spagettikurpitsa, josta nimensä mukaisesti saa kypsentämisen jälkeen riivittyä haarukalla spagettimaista säiettä. Pääsääntö kuuluu, että pienemmät lajikkeet ovat jättikurpitsaa vivahteikkaampia.

Kurpitsachili saa inspiraationsa valtameren toisella puolella, jossa kurpitsaa käytetään todella monipuolisesti makeista piirakoista suolaisiin ruokiin. Syksyn patakauden avaajasta voi valmistaa myös kasvisversion vaihtamalla broilerinjauhelihan härkikseen tai linsseihin ja kanaliemen kasvisliemeen. Syvät ja täyteläiset maut hurmaavat yhtä lailla.

Kurpitsagnocchit ovat terapiaa keittönäpertäjälle. Yksinkertainen italialainen lohturuoka ei ole vaikea valmistaa, vaikka pitääkin sisällään monta työvaihetta. Voissa rapeaksi paistetut mykyt palkitsevat syöjän.

Kurpitsa on hyvä lisuke myös sellaisenaan lohkottuna, suolalla ja yrteillä maustettuna ja uunissa paahdettuna. Paahdetut lohkot soveltuvat hienosti ruokaisiin salaatteihinkin.

Kurpitsachili
Kuudelle

1 sipuli
2 rkl öljyä
350 g broilerin jauhelihaa
1 tl suolaa
2 tl (savu)paprikaa
2 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
½ tl mustapippuria myllystä
½ tl kanelia
½ tl chilihiutaleita
¼ tl cayennea
2 tlk tomaattimurskaa + 1 vettä
1 kanafondi
3 valkosipulinkynttä
½ myskikurpitsa
½ keltainen paprika
1 tlk mustapapuja 285/170 g
1 tlk isoja valkopapuja 285/170 g
Tarjoiluun raastettua cheddaria, kuutioitua avokadoa ja lehtipersiljaa ja maissilastuja

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy padassa tai isossa, korkealaitaisessa paistokasarissa ja kuullota siinä ensin sipuli ja lisää sitten jauheliha ruskistumaan. Mausta suolalla ja muilla kuivilla mausteilla. Lisää tomaattimurska, vesi, kanafondi ja hienonna sekaan valkosipulinkynnet.

Halkaise kurpitsa, poista kuori ja siemenet rihmoineen. Paloittele kurpitsa isoiksi ja paprika pienemmiksi kuutioiksi ja lisää pataan. Valuta pavut ja lisää myös ne pataan. Anna kiehua hiljalleen 1–2 tuntia.

Tarjoa chili sellaisenaan raastetun cheddarin, kuutiodun avokadon, lehtipersiljan ja maissilastujen kanssa. Voit myös keittää lisäkkeeksi halutessasi riisiä.

Paahdettu kurpitsa ja omenasiirappi
4-6 henkilölle

1 kg myski-, hokkaido- tai kotimaista kurpitsaa
3 dl omenatuoremehua
½ sitruunan mehu
1 punainen chili 
1 ruukku romainesalaattia
200 g fetajuustoa
mustapippuria

Halkaise kurpitsa ja lusikoi siemenet rihmastoineen pois. Kuori jos koet sen tarpeelliseksi, mutta esimerkiksi myskikurpitsan ohut kuori pehmenee syömäkelpoiseksi paahdettaessa. Lohko, levitä uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä ja saavat hiukan väriä.

Mittaa omenamehu kattilaan, purista mukaan sitruunan mehu ja suikaloi joukkoon punainen chili. Kuumenna ja anna kiehua, kunnes siirappista nestettä on jäljellä noin 1 dl. Nosta jäähtymään.

Revi tarjoiluvadin pohjalle salaatinlehdet. Nostele päälle kurpitsalohkot ja kuutioitu feta. Valele kurpitsa ja feta omenamehusiirapilla ja rouhi pinnalle mustapippuria.

Kurpitsagnocchit
Neljälle

3 dl kurpitsasosetta
2 keskisuurta, jauhoista perunaa
1 tl suolaa
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 l tuoreita suppilovahveroita
100 g voita
20 salvian lehteä
mustapippuria
pinnalle raastettua parmesaania

Valmista kurpitsasose paahtamalla siemenistä siivotut kurpitsalohkot uunissa pehmeiksi, irrottamalla liha kuorista ja soseuttamalla.

Keitä perunat kypsiksi, kuori lämpimänä tai purista perunaprässin läpi. Soseuta kurpitsan kanssa. Lisää suola, muna ja jauhot pienissä erissä. Jauhoja tulee olla niin paljon, että pystyt käsittelemään taikinaa.

Jaa taikina pienempiin osiin ja pyöritä jauhotetulla alustalla noin senttimetrin paksuisiksi pötköiksi. Leikkaa pötköt parin sentin pituisiksi paloiksi ja muotoile kämmenten välissä pikku kapseleiksi. Käytä jauhoja tarvittaessa apuna leivonnassa.

Keitä gnocchit erissä runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Kun ne ovat nousseet pinnalle, nosta gnocchit reikäkauhalla valumaan kostean astiapyyhkeen päälle.

Kuumenna paistinpannussa 50 g voita, lisää gnocchit ja paista niihin mukavan rapea pinta. Ota toinen pannu ja paista siinä suppilovahveroita, kunnes neste on haihtunut. Lisää sienipannulle 50 g voita ja salvianlehdet ja paista muutama minuutti.

Kaada suppilovahvero-salviavoi paistettujen gnocchien päälle, raasta pinnalle parmesaania ja rouhi mustapippuria. Tarjoa heti.

Nanna Rintala