fbpx
Teema

Syödäänkö teillä viinimarjoja vai herukoita?

Samoista marjoista on kyse, olipa nimi kumpi tahansa. Tänä vuonna sato kypsyi ennätys varhain ja juuri nyt paras aika herkutella vitamiinipommeilla.

Musta- ja punaherukka sekä niiden muunnokset viher- ja valkoherukka ovat aromikkaita, hapokkaita marjoja, joilla kullakin on oma luonteensa.

Herukkaruudut on helppo resepti, joka valmistuu ilman koneiden apua. Juustokakku on sekin helppo toteuttaa. Kakun maustajaksi keitetyt kiiltävät mustaherukat eivät sen kummempia siivilöintejä kaipaa. Herukat ovat hienon makunsa ja mehukkuutensa takia erinomaisia monenlaisessa leivonnassa.

Myös mustaherukanlehdet ovat monikäyttöisiä. Suomalainen versio Välimeren maiden viininlehtikääryleistä valmistetaan tietenkin kotimaisista mustan viinimarjan eli mustaherukan lehdistä. Aromikas lehti maistuu jopa esikuvaansa paremmalta.

Puna- ja valkoherukka sopivat korvaamaan sitruunaa. Kermaviilikastikkeessa ne ovat melkoinen yllättäjä. Valkoherukka muistuttaa kastikkeessa maultaan hyvin paljon kaprista.

 

Herukkaruudut

16 kpl

1 + 1 dl sokeria

7-8 dl puna- ja/tai valkoherukoita

1 rkl maissitärkkelystä

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

150 g voita

1 muna

 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele 20 cm x 20 cm neliönmuotoinen vuoka. Voit valmistaa myös perinteisessä pyöreässä piirakkavuossa tortun tapaan.

Sekoita 1 dl sokeria, herukat ja maissijauho isossa kulhossa niin, että marjat ovat kauttaaltaan maissitärkkelyksen ja sokerin pinnoittamia.

Sekoita toisessa kulhossa loput sokerista, vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Lisää kylmä, kuutioitu voi sekä muna ja nypi sormin tai haarukalla painelemalla. Sekoita voi ja muna kuiva-aineiden joukkoon, kunnes saat muromaisen taikinan.

Painele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle. Lisää pinnalle herukat ja murustele päälle loput taikinasta. Paista uunin keskiosassa kauniin kullanruskeaksi, noin 35–40 minuuttia. Leikkaa 16 neliöön. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

 

Mustaherukka-valkosuklaajuustokakku

12 palaa

5 dl mustaherukoita

1 dl sokeria

200 g Digestive-keksejä

100 g voita

300 g valkosuklaata

250 g mascarpone- tuorejuustoa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl kermaa

 

Laita mustaherukat ja sokeri kuumenemaan pieneen kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes koostumus muuttuu hiukan siirappimaiseksi. Laita sivuun jäähtymään.

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai laita ne suljettavaan muovipussiin, jonka päältä voit kaulita ne muruiksi. Sulata voi ja yhdistä keksimuruun. Painele muruseos halkaisijaltaan 23 cm irtopohjavuoan pohjalle sormin tai lusikan avulla. Pohja kannattaa vuorata leivinpaperilla irrottamista helpottamaan.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä hiukan.

Vatkaa kerma ja tuorejuustot tasaiseksi massaksi yleiskoneessa tai sähkövatkaimella ja lisää lopuksi mukaan valkosuklaa. Vatkaa tasaiseksi.

Kaada seos keksipohjan päälle. Pudottele lusikalla sinne tänne pinnalle puolet mustaherukoista. Sekoita herukat veitsenkärjellä pyörteiksi massan sekaan.

Anna jähmettyä viileässä. Irrota kakku vuoasta ja kaada loput mustaherukka siirapista kakun pinnalle valumaan.

 

Viinimarjakääryleet

40–50 käärylettä

40–50 ehjää mustaherukanlehteä

1 sipuli

400 g naudan- tai lampaanjauhelihaa

2 dl puuroriisiä

1 tl suolaa

1 tl maustepippuria

½ tl kanelia

1 sitruunan mehu

1 dl hienonnettua tuoretta tilliä

1 dl hienonnettua tuoretta minttua

oliiviöljyä

1 iso pihvitomaattia tai muutama pienempi

 

Poimi noin kämmenen kokoisia mustaherukanlehtiä kääryleitä varten. Voit tehdä myös pienemmän määrän ja mikäli täytettä jää yli, käytä se vaikka täytettyjen paprikoiden täytteenä juustoraasteen kanssa.

Ryöppää lehtiä 2–3 minuuttia kiehuvassa vedessä. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

Valmista täyte kuullottamalla sipulia ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Mausta suolalla, maustepippurilla ja kanelilla sekä yrteillä. Lisää lopuksi mukaan riisi ja sekoita hyvin.

Laita uunivuoan pohjalle kevyt kerros oliiviöljyä. Siivuta tomaatit ja peitä vuoan pohja siivuilla. Niiden päälle asettellaan viinilehtikääryleet. Tämä estää kääryleitä palamasta pohjaan kiinni.

Aseta mustaherukanlehti kerrallaan leikkuulaudalle alapuoli ylöspäin ja kanta itseäsi kohti. Nosta lehden koosta riippuen noin 1-2 tl täytettä lehden alaosaan lähelle kantaa. Käännä reunat sisäänpäin ja rullaa kääryleeksi. Älä tee rullista liian tiukkoja koska riisi turpoaa uunissa. Asettele rullat vieri vireen vuoan pohjalle tomaatinsiivujen päälle. Kun pohja peittyy, aloita seuraava kerros. Kun rullat ovat kaikki vuoassa, lisää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Pistä kansi tai lautanen painoksi, jotta rullat pysyvät nesteessä.

Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Tarjoa haaleina tai kylminä herukkakermaviilikastikkeen tai tsatsikin kanssa.

 

Nopea herukkakermaviilikastike

1 tlk kermaviiliä

2 dl valkoherukoita

1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. tilliä, basilikaa tai ruohosipulia

½ tl suolaa

mustapippuria

Sekoita kaikki aineet ja anna kastikkeen maustua hetken viileässä. Kastike sopii erinomaisesti savukalalle tai grillattulle kanalle.

Menot