Teemajutut

Syötävän suloiset pikkuleivät

Leivo suloiset ja hauskat pikkuleivät juhliin valmiiksi pakastimeen.
Näin säästät aikaa ja hermoja juuri ennen h-hetkeä.

Loppukevät ja kesä ovat juhlasesongin luvattua aikaa. Jos olet innokas juhlien laittaja, kannattaa kaikki tekemiset listata valmiiksi, jotta tiedät mihin kaikkeen aikaa on hyvä varata.

Onneksi paljon voi tehdä valmiiksi jo etukäteen.

Nämä kolmen erilaista pikkuleipää kestävät hyvin pakastamista, joten voit leipoa ne valmiiksi jopa kuukautta ennen juhlia.

Macaronsit ovat näyttäviä, mutta hiukan työläitä valmistettavia. Suloinen ulkonäkö ja herkullinen maku ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoisia. Huolellisuudella onnistut, joten älä suotta arastele niiden valmistamista.

Macaronsit ovat parhaimmillaan vuorokauden lepäämisen jälkeen. Säilytä ne ilmatiivissä rasiassa. Jääkaapissa ne säilyvät neljästä viiteen päivään, pakastimessa kuukauden.

Voit täyttää macaronsit myös hillolla tai maustetulla tuorejuustolla. Voikreemi kestää kuitenkin parhaiten pakastamisen.

 

Macaronsit

Noin 30 kappaletta

 

Kuoret

3 valkuaista isoista munista

210 g tomusokeria

125 g mantelijauhoa

30 g hienoa sokeria

(geeli- ja jauhemaista elintarvikeväriä)

 

Aloita macaronsien teko jo edellisenä päivänä erottelemalla valkuaiset keltuaisista. Anna valkuaisten levätä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa vähintään vuorokausi, enintään viisi päivää. (Käytä keltuaiset muussa ruuanlaitossa.)

Kun valkuaiset ovat saaneet levätä, ota ne huoneenlämpöön useampi tunti ennen leipomista, jotta ne lämpenevät.

Mittaa tomusokeri ja mantelijauho kulhoon, ja sekoita ne keskenään tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Jos sinulla ei ole sauva- tai tehosekoitinta, voit sekoittaa myös käsin, mutta varaudu siihen, ettei macaronien koostumus ole yhtä sileä. Siivilöi seos, jotta se on tarpeeksi hienoa.

Kaada valkuaiset teräskulhoon. Mitta sokeri valmiiksi ja pidä se lähettyvillä.

Ala vatkata valkuaisia keskiteholla. Kun ne alkavat muuttua valkoiseksi, lisää lusikallinen sokeria. Jatka vatkaamista ja sokerin lisäämistä muutaman minuutin ajan, jotta seos muuttuu ilmavaksi. Marenki on valmista, kun seokseen muodostuu huippuja, jotka jäävät pystyyn, kun nostat vatkaimet pois taikinasta.

Jos haluat värjätä macaronsien kuoren, tee se nyt. Käytä geeli- tai jauhemaisia värejä, nestemäiset muuttavat liikaa taikinan koostumusta. Kääntele väri varovasti marengin joukkoon. Älä vatkaa, vaan kääntele hellästi.

Kääntele sitten varovasti joukkoon kuivat ainekset neljän tai viiden kääntelyn aikana.

Laita leivinpaperi pellin päälle. Laita pursotinpussi kuppiin ja käännä pussin reunat kupin ympäri ja kaada taikina pussiin.

Pursota pellille samankokoisia, noin kahden euron kolikon kokoisia länttejä. Muista jättää niiden välille vähän rakoa, sillä kuoret laajenevat hiukan uunissa. Älä välitä, vaikka kuoren pintaan jää pieni nyppy, se tasoittuu uunissa.

Anna pursotettujen kuorien levätä huoneen lämmössä noin 30 minuuttia, jotta pinta kovettuu, eikä repeydy uunissa. Lämmitä sillä aikaa uuni 160 asteeseen.

Paista kuoria noin 12 minuuttia. Seuraa paistamista, sillä kuorien ei ole tarkoitus tummua uunissa.

 

Voikreemitäyte

100 g voita

100 g tomusokeria

elintarvikeväriä

 

Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri keskenään. Värjää haluamasi väriseksi elintarvikevärillä.

Laita täyte pursotinpussiin, pursota kuorelle ja paina toinen kuori päälle.

Sateenkaarikeksit

Noin 40 keksiä

 

225 g voita

2,4 dl sokeria

1 iso muna

2 tl vanilja-aromia

6 dl vehnäjauhoja

2 tl maissitärkkelystä

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

4 eri elintarvikeväriä

1 munavalkuainen

nonparelleja

 

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon kevyesti vatkaten muna sekä vanilja-aromi.

Sekoita jauhot, maissitärkkelys, leivijauhe ja suola keskenään ja lisää ne hitaasti taikinan joukkoon.

Jaa taikina neljään osaan. Värjää jokainen osa haluamallasi elintarvikevärillä ja anna levätä jääkaapissa tunnin ajan. Ei haittaa, vaikka taikina odottaisi kauemminkin.

Laita uuni lämpenemään 190-asteeseen. Ota oliivin kokoinen pala jokaista taikinaa ja paina ne yhteen yhdeksi isoksi palloksi. Pyöritä pallo kämmentesi välissä pötkyläksi. Kieritä pötkylä spiraalin muotoiseksi kiekoksi. Työstä koko taikina näin kekseiksi.

Erottele valkuainen keltuaisesta. (Käytä keltuainen johonkin muuhun.) Kasta keksin reunat valkuaiseen ja pyöritä reunoja sen jälkeen lautasella, jossa on nonparelleja.

Paista 10–12 minuuttia. Seuraa paistamista, sillä keksien ei ole tarkoitus saada väriä.

Laventelikeksit

Noin 20 keksiä

 

100 g voita

1 sitruuna

1,5 dl tomusokeria

1 rkl kuivattua laventelia

hyppysellinen suolaa

4 dl vehnäjauhoja

3 rkl sitruunamehua

2 rkl maitoa

 

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Pese ja raasta sitruunan kuori.

Sekoita suuressa astiassa keskenään kuoriraaste, tomusokeri sekä kuivattu laventeli. Lisää pehmeä voi joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Ripauta joukkoon hyppysellinen suolaa. Lisää jauhot vähän kerrallaan vatkaten maltillisesti.

Purista sitruunasta mehu ja vatkaa se maidon kanssa taikinaan.

Pyöritä taikina pötkyläksi ja kääri kelmuun. Nosta pötkylä jääkaappiin noin tunniksi. Se säilyy muutaman päivän, jos haluat tehdä sen etukäteen.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Leikkaa taikinasta veitsellä puolen sentin paksuisia kiekkoja.

Paista 11 minuuttia. Ole tarkkana, etteivät keksit tummu.

Päiväkohtaisia uutisia

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930