fbpx
Teema

Taidegrafiikassa nimi ei paina hintalapussa

Taidegrafiikka on Suomessa kysyttyä ja käy hyvin kaupaksi. Esimerkiksi maalauksiin ja veistoksiin verrattuna grafiikka on hintatasoltaan suhteellisen edullista, eikä taitelijan nimi vaikuta merkittävästi teoksen myyntihintaan.

Halvemmista hinnoista huolimatta grafiikka ei ole Suomessa aliarvostettua – päinvastoin. Suomalainen taidegrafiikka on korkeatasoista, ja täällä grafiikan tekemisellä on pitkät perinteet, Suomen Taidegraafikot ry:n näyttelykoordinaattori Petra Hollmérus vakuuttaa.

– Taidegrafiikkaa ostamalla voi hankkia aitoa taidetta huokeampaan hintaan. Jos haluaa hankkia esimerkiksi Ulla Rantasen teoksen, ei ole pakko ostaa maalausta vaan voi ostaa myös taidegrafiikkaa, Hollmérus sanoo.

Samaa mieltä on Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu antiikkiasiantuntija ja Aalto-yliopiston opettaja Tuija Peltomaa.

– Taidegrafiikka vaatii osaamista. Yleensä Suomessa myös nimekkäät taiteilijat tekevät grafiikkaa. Se on taitelijalta ikään kuin kädenojennus yleisöä kohtaan – ja kiva tapa avata yhteys heihin, Peltomaa pohtii.

– Ostajan kannalta edullinen hintataso tarkoittaa sitä, että siinä ei putoa korkealta. Edullisesta hinnasta johtuen moni varmasti kokee, että tarvittaessa teoksen vaihtaminen on helpompaa.

Peltomaa arvioi, että grafiikan suosiota selittää myös se, että se sopii nykykoteihin ja monen sisustusmakuun paremmin kuin koristeellisissa kehyksissä olevat maalaukset.

– Esimerkiksi huonekalukauppojen myymiin sisustuskuviin verrattuna taidegrafiikan hinta on sen verran edullista suhteessa taiteelliseen sisältöön, että siihen kannattaa tutustua, hän sanoo.

Sarjallisuus on yksi grafiikan hintatasoa selittävä tekijä. Taidegrafiikka on luonteeltaan toistettavaa taidetta.

Suomessa taidegrafiikkaa tehdään keskimäärin 30–70 kappaleen sarjoissa. Nykyisin tehdään usein myös pieniä, noin 3–20 vedoksen sarjoja, hieman tekniikasta riippuen.

Taiteilijat hinnoittelevat aina itse teoksensa, mutta keskimäärin hintataso on Suomessa vakiintunut tietynlaiseksi, Hollmérus sanoo.

– Esimerkiksi Ruotsissa grafiikkaa myydään jopa Suomen hintoja halvemmalla. Siellä on suuremmat markkinat ja myös vedossarjat ovat suurempia kuin meillä. Sarjat voivat olla jopa 250 vedoksen kokoisia.

Hollmérus vastaa Suomen taidegraafikot ry:n taideteoksien myyntikokoelmasta, jossa on tällä hetkellä yli viisi tuhatta teosta noin kahdeltasadalta taiteilijalta.

Hän on työssään huomannut, että suomalainen, korkeatasoinen taidegrafiikka kiinnostaa myös ulkomaisia ostajia.

– Meiltä myydään jatkuvasti töitä ulkomaille.

Edullisesta hintatasosta ja runsaasta tarjonnasta johtuen kotimaisesta taidegrafiikasta ei juuri ole liikkeellä väärennöksiä.

– Jos haluaa varmistua siitä, että teos on varmasti aito, se kannattaa ostaa ensimyynnistä eli suoraan taitelijalta tai taitelijoiden edustamalta järjestöltä.

Menot