Teema

Talvi saa ihon kutiamaan

Kuiva ulko- ja sisäilma sekä auringon vähyys. Siinä kolme syytä siihen, miksi normaalikin iho kuivuu talvisin. Ulkoilma on kuivaa pakkasten takia. Sisäilmaa taas kuivattaa lämmitys.

– Ihon kuivumiseen vaikuttaa myös se, että talvella puemme enemmän ja iho saa sen vuoksi vähemmän ilmaa. Vaatteiden kuidut imevät ihosta kosteutta, kertoo asiantuntija Tuire Hastell Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

– Emme myöskään saa aurinkoa, joka hellii ja hoivaa ihoa, Hastell sanoo.

Erityisen herkästi kuivuvat kehon ääreisosat – kädet, jalat ja sääret. Näin siksi, että kehon ääreisosiin kulkee ravinteita muuta kehoa vähemmän.

– Ihan terveenkin ihmisen terve iho tahtoo kuivua talvella sääristä, Tuire Hastell pohtii.

Kuiva iho aiheuttaa kutinaa ja kireydentunnetta. Iho saattaa myös hilseillä tai punoittaa.

– Hoito kannattaa aloittaa heti, kun iho kuivuu. Jos ihoa raapii, saattaa iholle tulla pientä paikallista tulehdusta, Hastell sanoo.

Kuivaa talvi-ihoa hoidetaan ensisijaisesti rasvaamalla, mutta miten valita oikea rasva kymmenten erilaisten purkkien joukosta?

– Jos ei muista, mitä voidetta on aiemmin käyttänyt, tai ei tiedä, mikä voide on omalle iholle sopivin, kannattaa mennä apteekkiin, Tuire Hastell neuvoo.

– Siellä on paras tietämys ja vähiten allergisoivat tuotteet.

Hastellin mukaan nyrkkisääntönä voi pitää, että normaalille talvikuivalle iholle sopii yleensä parhaiten jokin keskirasvainen voide.

– Yleensä ei kannata valita ihan kevyttä lotionia, sillä siinä on paljon vettä. Se ei kosteuta riittävästi, Hastell kertoo.

– Toisaalta ostaa ei myöskään kannata mitään tönkkörasvaista tuotetta.

Oululaisen Ylikiimingin apteekin apteekkarin Laura Tuovisen mukaan ensimmäinen kysymys voideostoksille tulevalle asiakkaalle on se, tuleeko tuote kasvoille vai vartalolle. Vartalolle tarkoitettuja voiteita voi kyllä yleensä käyttää kasvoillekin, mutta ne eivät välttämättä ole kosmeettisesti miellyttäviä.

Tärkeää on myös tietää, tuleeko voide lapselle vai aikuiselle, kutiseeko iho ja saako voiteessa olla hajusteita.

– Jotkut tykkäävät, että ehdottomasti pitää olla hajusteita. Jotkut taas sanovat, että ei missään nimessä, Tuovinen kertoo asiakkaiden mieltymyksistä.

Jotkut käyttävät voiteen sijasta ihoöljyä, mutta Tuire Hastellin mukaan useimmat eivät öljyistä välitä.

– Ne ovat sataprosenttisesti rasvaa eivätkä tahdo aina imeytyä. Jotkut kuitenkin kokevat, että ne pehmittävät ihoa mukavasti.

Liian kevyen voiteen tunnistaa siitä, että voiteen levittämisen jälkeen ihoa pistelee tai kirvelee.

– Silloin voiteessa on liikaa vettä. Vesi aiheuttaa kirvelyä, apteekkari Laura Tuovinen kertoo.

Voide on liian kevyt myös silloin, jos heti levittämisen jälkeen tuntuu siltä, että voidetta pitäisi lisätä. Silloin voide kannattaa vaihtaa tuhdimpaan.

Suihkussa käyntiä ei tarvitse ihon kuivumisen vuoksi vältellä, vaan suihkussa voi käydä normaaliin tapaan. Laura Tuovisen mukaan voiteen imeytymisen kannalta tärkeää kuitenkin on, että voiteen levittää iholle heti suihkussa käynnin jälkeen.

– Silloin ihon pinnassa on suihkun jäljiltä vielä vähän kosteutta ja voide imeytyy paremmin, Tuovinen kertoo.

Niin kutsutuista pakkasvoiteista liikkuu monenlaisia huhuja, kannattaako niitä käyttää vai ei. Tuire Hastellilla on tähän selvä kanta: pakkasvoiteita ei tarvita. Ihoa tulee kosteuttaa muuna aikana kuin ulos mennessä, ja paras suoja pakkasta vastaan on jokin vaate kuten kommandopipo.

– Pakkasvoiteissa on usein mineraaliöljyjä, jotka jäävät ihon pinnalle. Saattaa olla, että niitä käyttämällä jopa palelluttaa ihonsa.

Ihoa kannattaa ravita ja kosteuttaa myös sisältäpäin. Tämä käy parhaiten juomalla riittävästi vettä.

Lisäksi Tuire Hastellin mielestä kannattaa huolehtia siitä, että saa tarpeeksi omega 3 -rasvahappoja.

Muuten ruokavalioon ei välttämättä tarvitse tehdä sen kummempia muutoksia – ellei sitten kärsi jostakin ihosairaudesta, jonka vuoksi suoliston kuntoon pitää kiinnittää erityistä huomiota.

– Jos on terve ja iho on normaali, vesi ja omegakolmoset yleensä riittävät, Hastell sanoo.

Lääkäriin talvikuivan ihon takia ei yleensä tarvitse hakeutua. Jos iho alkaa kuitenkin kutista voitelusta huolimatta todella pahasti ja menee toistuvasti rikki, lääkärissä käynti saattaa olla paikallaan. Lääkäriin tulee hakeutua myös silloin, jos iho tulehtuu.

Apteekkari Laura Tuovisen mukaan kutisevalle ihottuma-alueelle kannattaa levittää jotakin kortisonivoidetta.

– Olin vasta ihotautilääkärin pitämässä koulutuksessa, jossa kerrottiin, ettei kutisevan ihottuman kanssa kannata odotella liian pitkään, jottei tilanne pääse pahenemaan. Ilman reseptiä apteekista saatavia kortisonivoiteita voi kokeilla ihottumaan turvallisesti viikon kuurina, Tuovinen kertoo.

Uusimmat